weebly statistics
foto evenementen elf fair nacht steden macro pentax lenzen tips

Copyright Aad Kalisvaart 2018

Tekstvak: A a d   K a l i s v a a r t   s   F o t o s i t e

Tips, De evolutie van de Pentax K-mount

Tekstvak: N      e      w             a      n      d             f      r       e       s       h              l       o       o       k 
Tekstvak: P      h      o      t      o      g      r      a      p      h      y
http://www.aohc.it/_old/images/k1e.gif

DSLR-gebruik

 

Als vuistregel geldt dat een oudere Pentax lens altijd zal werken op een nieuwere Pentax camera body.

Alle lenstypen kunnen zonder optische beperkingen op alle Pentax DSLR's worden gemonteerd en gebruikt. Er zijn nooit adapters nodig. Pentax KAF4-lenzen worden alleen volledig ondersteund door de Pentax K-1, K-S1, K-S2, K-3, K-3 II, K-70, KP en nieuwer. Eerdere modellen kunnen het diafragma-mechanisme niet bedienen vanwege het ontbreken van een firmware-update, en daarom zijn diafragma-aanpassingen niet mogelijk.

 

Pentax KAF3-, KAF2- en KAF-lenzen ondersteunen autofocus en volledige belichtingsautomatisering op alle Pentax DSLR's. Uitzondering: de * ist D-serie, K100D en K110D zullen niet automatisch scherpstellen met KAF3 (of KAF4) lenzen, en kunnen lenzen die "scherpstellen met draad", zoals de HD en SMC DA 18-50 mm RE , niet handmatig scherpstellen .Pentax KA-lenzen ondersteunen volledige belichtingsautomatisering op Pentax DSLR's. Handmatige scherpstelling is vereist. Pentax K- en KF-lenzen vereisen stop-downmeting op Pentax DSLR's en kunnen alleen worden gebruikt in de belichtingsmodus M. Handmatige scherpstelling is vereist.

 

De originele "K" lensvatting zoals ge ntroduceerd in 1975

 

De originele versie van de K-mount had twee mechanische verbindingen tussen lens en camerabehuizing:

 

Diafragmahendel (i) : De camera duwt deze hendel omlaag tijdens de belichting om de lens te stoppen tot aan het diafragma dat is ingesteld op de diafragmaring.

 

Diafragmasimulator (ii) : geeft aan de camera aan hoeveel de lens is ingedrukt met de diafragmaring. Het beweegt mee met de diafragmaring.

 

Op de originele versie van de K-vatting kan de camera niet de werkelijke ingestelde diafragmawaarde bepalen, maar alleen hoeveel de lens omlaag is gestopt ("drie stops van volledig open" om een ​​voorbeeld te nemen). Die informatie is voldoende om een ​​open diafragma-meting mogelijk te maken. Het verklaart waarom een ​​camera alleen F-- in de zoeker en op de monitor kan weergeven als een lens met de originele K-mount wordt gebruikt. Enkele lenzen (zoals de smc Pentax 1000mm F8 ) hebben geen diafragmahendel en het diafragma moet voor elke opname handmatig worden teruggedraaid (openen om scherp te stellen, sluiten om de belichting te meten en te fotograferen). Pentax reflexlenzen (de smc Pentax smc Pentax 2000mm F13.5 Reflex bijvoorbeeld) hebben niet eens een diafragmaring (hun diafragma staat vast). De diafragmasimulator wordt dan in een vaste positie gezet. De mount wordt nog steeds beschouwd als een "K" mount.

 

 Ondersteunde belichtingsmodi: Av en M

 Scherpstelmodi: handmatig

 Voorbeeld van een lens met de "K" -vatting: smc Pentax-M 50mm F1.4

Varianten van derden van de K-mount

 

Pentax heeft de originele "K" -bevestiging beschikbaar gesteld zodat andere camerafabrikanten deze kunnen gebruiken. Het doel was om een ​​universele standaard bajonetsluiting te maken, net zoals de M42-schroefbevestiging was geweest. Ricoh, Chinon en anderen produceerden camera's en lenzen met de "K" -bevestiging. Helaas heeft Pentax met de introductie van de "KA" -montage de beslissing teruggedraaid, met als resultaat dat de andere fabrikanten de "K" -montage hebben verlaten of hun eigen, enigszins incompatibele, verbeteringen hebben ontwikkeld. Verschillende lensfabrikanten van derden produceren of hebben lenzen met een K-vatting geproduceerd. Er zijn geen problemen met de huidige lenzen van derden in K-mount, maar voor oudere lenzen zijn er twee valstrikken om op te letten:

 

De beruchte "Ricoh-speld". Waar Pentax de "KA" -bevestiging cre erde om programma- en tv-belichtingsautomatisering te ondersteunen, moest Ricoh een eigen variant maken, waarbij een uitstekende pin op een ietwat ongelukkige locatie was geplaatst, namelijk op de exacte plek waar Pentax jaren later de autofocus plaatste. aandrijfas. Zo'n Ricoh-lens zal vast komen te zitten wanneer deze op een Pentax autofocusbody wordt gemonteerd - de Ricoh-pin komt vast te zitten in de aandrijfas en voorkomt dat de lens wordt verwijderd zonder inzet van finesse, geduld en gereedschap.

 

De andere val is het schild dat de openingshendel beschermt. De afbeelding aan de linkerkant laat zien hoe het schild eruit moet zien en hoe het eruit moet zien op een echte Pentax lens. Sommige oudere lenzen van derden hebben een veel groter schild waardoor de lens niet op een Pentax DSLR kan worden gemonteerd. De huidige lenzen van derden (Sigma, Tamron, Rokinon, etc.) hebben correct gevormde schilden (of geen schilden) en vormen geen probleem.