weebly statistics
foto evenementen elf fair nacht steden macro pentax lenzen tips

Copyright Aad Kalisvaart 2018

Tekstvak: A a d   K a l i s v a a r t   s   F o t o s i t e

Tips, De verschillende K-mount lenzen (pagina 1)

Tekstvak: N      e      w             a      n      d             f      r       e       s       h              l       o       o       k 
Tekstvak: P      h      o      t      o      g      r      a      p      h      y

Pentax- lenzen werden voor het eerst gekeurd als Takumar . De lenzen van het merk Takumar werden goed gerespecteerd voor hun lijn Super Takumar, die de hoogwaardige coating op de lens en de optische formules die werden gebruikt om ze te maken, werden genoemd. Het merendeel van de industrie was toentertijd nog steeds tevreden over de variaties van het "plumb" coatingproces en later ook enkele van de twee- en drielaagsprocessen. Asahi Pentax introduceerde al snel de Takumar Super-Multi-Coated lenzenlijn, een 7-lagig proces omdat de industrie net soortgelijke vormen van 5-laags multi-coated optica had ingehaald. Ten slotte verschoven Asahi Optical en Pentax langzaam veel van hun lensproductie onder de naam Pentax en schakelden enkele van de succesvolle ontwerpen over die voor het eerst onder de Takumar-naam werden ge ntroduceerd om Asahi / Pentax-badging te gebruiken en ook de afkorting "smc" te gebruiken. Uiteindelijk verdween het Asahi-partnerschap en werd de naam Pentax uitsluitend gebruikt. Pentax-lenzen hebben veel functiewijzigingen ondergaan om de markt te beantwoorden, zoals: "Auto-Aperture" met de M42, het lichte gewicht en compactheid met de 'M'-reeks, Aperture Priority-overschrijvingen met de' A'-serie en Auto-Focus met de 'F'-serie. Moderne Pentax-lenzen voor digitale spiegelreflexcamera's hebben de eliminatie van de diafragmaring compleet gezien zoals bij lenzen uit de Pentax DA- en D-FA-serie. Ze gebruiken de Pentax K AF- vatting (en zijn varianten, K AF2 , K AF3 en K AF4 ). Al deze lenzen hebben een autofocusfunctie , die wordt bediend vanaf de camerabehuizing of vanaf een interne SDM-motor. Pentax-compatibele lenzen zijn ook gemaakt door externe bedrijven.

 

Geschiedenis

 

De merklenzen van Takumar werden vanaf het einde van de jaren 1950 tot het midden van de jaren 1970 met Pentax-camera's geleverd met behulp van de M42 (Pentax) Screwmount . Asahi Optical begon al snel lenzen te leveren met de naam Pentax uit 1975, toen zij de bajonet (K) -bevestiging introduceerden, hoewel Takumar-gemerkte M42-schroeflenzen nog een tijdje nieuw verkrijgbaar waren. De halfoffici le K-familie lenzen zijn meestal van de originele Takumar Super-Multi-Coated productie of met andere woorden de 7-laags proces multi-coated versies die zijn aangepast van de M42-mount tot de K-mount. De verandering in de bajonet had ook een impact in de industrie omdat veel andere merken de M42-koppeling gebruikten en van de compatibiliteit genoten. Evenzo bracht de introductie van de 7-lagen coating eerst gebruikt met de Takumar-naam en later als Pentax controverse. Het had twijfelaars aan zijn duurzaamheid evenals zijn eisen van flarecontrole. Pentax's had vertrouwen in de technologie en demonstreerde dit door het octrooi een tijdlang op slot te houden. Asahi Optical en Pentax hielden zich niet strikt aan R & D omdat ze actieve samenwerkingsverbanden hadden met Zeiss en Tokina, maar ook met anderen. Pentax is vaak actief geweest in lenzen voor speciale doeleinden, zoals bijvoorbeeld de infraroodlens van het kwartselement. Naast de 35 mm-lijn heeft Pentax ook professionele lenzen in de formaten 645 en 67 camera's in zijn assortiment opgenomen. Pentax's camera's met verwisselbare cameralenzen blijven compatibel met elke Pentax K-vatting en zelfs met de M42-schroefmof (met een Pentax-adapter) ooit gemaakt. 35mm en 645 lenzen geoptimaliseerd voor digitale camera's zijn momenteel in productie.

 

Tijdlijn van innovaties

 

1962: Pentax lanceerde 's werelds eerste diagonale fish-eye-lens voor 35 mm spiegelreflexcamera's. Die lens was het Takumar 18 mm F11 Fisheye.

1965: Pentax introduceerde het 6x7 SLR-mediumformatensysteem.

1971: Pentax was de eerste die SMC (Super Multi Coating) op al hun lenzen gebruikte. Deze technologie was een mijlpaal in de optische wereld en wordt beschouwd als een van de beste op de markt.

1975: 's Werelds eerste, vervormingsvrije ultragroothoeklens ( n asferisch element). Die lens was de SMC Takumar f / 3.5 15mm ultragroothoek.

1975: Pentax introduceerde 's werelds meest effici nte visooglens met een maximale helderheid van f / 4. smc Pentax-K Fish-exe 17mm f / 4.

1981: Pentax was de eerste om een ​​TTL-autofocuscamera te maken en begon de ontwikkeling van autofocussystemen. Die camera was de Pentax ME-F.

1984: Pentax introduceert het Pentax 645 SLR mediumformatensysteem.

1991: Pentax introduceerde Power Zoom als eerste op bajonetvattinglenzen voor spiegelreflexcamera's. Dat lenzen omvatten de FA * 250 - 600 mm f5.6.

1991: Pentax introduceerde als eerste scherpstelafstandsmeting voor spiegelreflexcamera's. Die technologie werd ge ntroduceerd met de lenzen uit de FA- en FA * -serie uit 1991.

1995: Pentax introduceert 's werelds eerste fish-eye zoomlens. Dat lenzen was de F 17-28 mm F3.5-4.5 Fish-eye Zoom.

2000: Pentax ontwikkelt en commercialiseert 's werelds eerste diffractieve DVD / CD-compatibele hybride pick-uplens.

2009: Pentax introduceert 's werelds eerste fisheye-lens met autofocus. Die lens is het DA 10-17 mm ED (IF) Fish-Eye .

2011: Pentax introduceert 's werelds kleinste en lichtste camera met verwisselbare lenzen (ILC). Die camera was de Pentax Q.

2012: Pentax introduceerde voor het eerst de HD-coating als de opvolger van de succesvolle SMC-coating.

 

Lensaansluitingen

 

 M37 (schroefmontage, merk Takumar , alleen Asahiflex).

 M42 (schroefmontage, merk Takumar , alle andere Pre-K-beugels van 35 mm , bijvoorbeeld de Pentax Spotmatic).

 ES M42-montage (ge ntroduceerd in 1971. Maakt open diafragma-meting mogelijk met Super Multi-Coated Takumar-lenzen met Pentax ES- en ESII-camera's.) ES-lenzen van derden omvatten Sigma YS-, Sigma XQ-, Vivitar TX- en Tameraon Adaptall-bevestigingen).

 K-vatting (bajonetsluiting, alle 35-mm SLR- en DSLR-behuizingen sinds de introductie van de K-serie in 1975, evenals de K-01 MILC body).

 Pentax 6 7-vatting (bajonetvatting, sommigen van hen met het merk Takumar , voor de Medium Format Pentax 6 7 en Pentax 67 film SLR-bodies).

 Pentax 645-vatting (bajonetvatting voor de Pentax 645- serie spiegelreflexcamera's en spiegelreflexcamera's).

 Pentax 110 mount (bajonetvatting voor de 110 film Pentax Auto 110 en Pentax Auto 110 super SLR bodies)

 Q-vatting (bajonetvatting voor de MILC-bodies van de Pentax Q-serie)

 

K-lenzen

 

De eerste generatie Pentax K-mount lenzen. Officieel niet bedoeld voor lenzen uit de K-serie, krijgen ze meestal deze aanduiding om ze te onderscheiden van latere K-mount lenzen (zoals de M-, A-, F-, FA- en DA-serie). Dit waren uitsluitend handmatige focuslenzen zonder elektronische functies. De naam van elke lens begon met "smc", bijvoorbeeld smc Pentax 28 mm F3.5, waarbij smc staat voor Super-Multi-Coated, de lenscoating ge ntroduceerd in de vroege jaren 70 aan het einde van het M42-mount-tijdperk.

 

M-lenzen

 

De M-serie lenzen volgde op de eerdere K-serie lenzen. Net als bij de eerdere lenzen waren dit handmatige K-mount lenzen zonder elektronische functies. Ze gedragen zich net als de K-serie, maar zijn over het algemeen kleiner van formaat, om te passen bij de compactere lichamen van hetzelfde tijdperk, zoals de Pentax MX en de Pentax ME Super.

 

Een-lenzen

 

Een andere lens met K-vatting, de A-serie lenzen, zag de introductie van "automatische" lensopeninginstellingen. De lenzen hadden een diafragmaring (in tegenstelling tot de latere DA-serie), en dus kon het diafragma handmatig worden ingesteld, maar ze hadden ook een "A" -modus, waardoor de camera het diafragma automatisch kon regelen.

 

F-lenzen

 

De F-serie was de eerste autofocus-lenzen (met uitzondering van de zeldzame smc Pentax-AF 35-70mm F2.8, alleen gemaakt voor de ME-F-camera). De autofocus is van het type met schroefaandrijving, nog steeds ondersteund door alle Pentax DSLR's. Ze hadden een diafragmaring, waardoor het diafragma handmatig kon worden bediend. F-lenzen kunnen dus worden gebruikt op oudere camera's die geen automatische instelling van het diafragma ondersteunen, zoals de Pentax K1000.

 

FA-lenzen

 

Deze lenzen zijn ontworpen voor gebruik met full-frame film-SLR-camera's. Net als bij de F-serie hebben ze een diafragmaring die compatibiliteit biedt met oudere camera's. Autofocus is vergelijkbaar met de F-serie met schroefaandrijving. De FA * -lenzen zijn lenzen van professionele kwaliteit en de FA Limited-lenzen zijn allemaal prime-lenzen van metaal. De FA-serie is vervangen door de DA- en D FA-serie die is geoptimaliseerd voor digitale camera's, maar vanaf maart 2017 zijn de drie FA-gelimiteerde en de FA 35 mm f2 en 50 mm f1.4 nog steeds in productie.