weebly statistics
foto evenementen elf fair nacht steden macro pentax lenzen tips
Tekstvak: A a d   K a l i s v a a r t   s   F o t o s i t e

Copyright Aad Kalisvaart 2018

Tekstvak: P      h      o      t      o      g      r      a      p      h      y 
Tekstvak: N      e      w             a      n      d             f      r       e       s       h              l       o       o       k

Tips, Het 50 mm objectief of 85 mm objectief

Wat is het beste een 50 mm of een 85 mm objectief

 

Ik heb een aantal objectieven waar ik al decennia mee heb gewerkt. Een daarvan is een 50 mm F1.2 een 50 mm F1.4 en de 85 mm F1.4. Het zijn lenzen met een vast brandpunt je kunt hiermee niet zoomen. Mensen vragen me wel eens waarom ik soms een tas vol met vast lenzen rondsjouw. Of een zoonlens dan niet veel handiger is? Een van de redenen is dat je met deze objectieven een hele mooie wazige achtergrond kunt krijgen. Een andere reden is dat lenzen met een vast brandpunt kwalitatief vaak veel beter zijn.

 

Zoom ten opzichte van vast brandpunt

 

Als je voor zekerheid gaat, dan is een zoomlens natuurlijk erg handig. Met zo n lens kun je snel inspelen op elke situatie. Tegenwoordig koop je voor niet al te veel geld een veelzijdigheidszoom met een bereik van bijvoorbeeld 18-200 mm. Niet al te veel geld is overigens subjectief, maar ik vergelijk het dan even met de aanschaf van een hele serie vaste lenzen in dat bereik met de veel duurdere professionele zoomlenzen. Volgens verschillende test en reviews zijn dergelijke zoomlenzen tegenwoordig van een behoorlijk niveau. Maar de fabrikanten krijgen het nog niet voor elkaar om ze te bouwen zonder afwijkingen binnen het hele zoombereik. Ik vind bijvoorbeeld de afwijkingen en vertekeningen in de uiterste zoomstanden vaak nog te storend. En bovendien is het grootste diafragma van deze zoomobjectieven me vaak te klein, waardoor fotograferen bij weinig licht al gauw een probleem wordt. Daarom is een objectief met een vast brandpunt vaak te verkiezen boven een zoomlens.

 

Diafragma

 

Het diafragma is de opening in je objectief. Hoe groter die opening, hoe meer licht er binnen komt. Je kunt met een grote opening dus fotograferen met minder licht. Bovendien heb je met een groter diafragma een waziger achtergrond. Hoe groter de opening, hoe kleiner het f/gatal dat daarbij hoort. Bijvoorbeeld: f/1.8 is een veel grotere opening als f/5.6.

 

50 mm op een crop-camera (APS-C)

 

Een crop-camera is een camera met een kleinere sensor (afhankelijk van de camera ca. 24x15 mm). Doelgroep: de fotoliefhebber of amateur.

 

Vaak lees je de een 50 mm-lens de ideale portretlens is voor een crop-camera met bijvoorbeeld een APS-C sensor. In zekere zin ben ik het daar mee eens. Het hangt er wel van af wat je precies onder een portret verstaat. Wil je een soort pasfoto-portret maken of een portret waarbij je ook nog iets van de omgeving te zien krijgt. Een 50 mm gaat zich op een crop-camera als een lens met een bandpuntafstand van ongeveer 85 mm op een Full frame-camera. En dat is mooi voor beeldvullende gezichten. Als je iets van de omgeving wil laten zien, dan moet je met een 50 mm op een dergelijke camera meer afstand nemen van je onderwerp.

 

50 mm op een Full frame-camera

 

Een Fullframe-camera is een camera met een grotere sensor (36x24 mm). Doelgroep: de veeleisende amateur en professional.

 

Op een Full frame-camera heb je met een 50 mm een grotere beeldhoek dan op een crop-camera. Je krijgt op een Full frame dus meer omgeving in beeld. Wel je een portret beeldvullend op een full frame fotograferen, dan komt een 85 mm vaak beter van pas. Wat als je met een 50 mm op full frame een close-up van het gezicht wilt maken, dan moet je veel dichter bij je onderwerp komen, met een flinke vertekening als resultaat.

 

Voordelen en nadelen van een vast brandpunt

 

Voordelen

 

Met een vast brandpunt kun je niet zoomen. Dat dwingt je om creatief te zijn bij het zoeken naar oplossingen. Je moet veel mobieler zijn. zoomen met je voeten noemen ze dat. Naar voren en naar achteren bewegen om

de juiste beelduitsnede te krijgen.

 

Door het grotere diafragma van het objectief met een vast brandpunt kun je in donkerder omstandigheden nog prima fotograferen.

 

Door het grote diafragma kun je een hele mooie wazige achtergrond (bokeh) krijgen. Met andere woorden, je hebt de beschikking over een kleine scherptediepte.

 

Nadelen

 

Er zitten heus ook nadelen aan fixed focal lenght (of prime) objectieven. Zoals gezegd je bent niet zo flexibel als met een zoomlens, Als je op meerdere situaties voorbereid wilt zijn, dan moet je dus meerdere objectieven

meenemen in je fototas. Verder loop je door het vaker wisselen van objectieven, een wat groter risico op stof op je censor.

 

Review Pentax SMC Pentax 50 mm F1.2 (Pentax K), Super Takumar 50 mm F1.4 (M42) 7-element, SMC Pentax FA* 85 mm F1.4 (IF)

 

Vaste brandpuntobjectieven hebben veel minder last van vertekeningen. Dat is ook mijn ervaring met deze primes. Een beetje vertekening dat ze hebben, komt voornamelijk voor aan de randen van het beeld. Maar als je gebruik maakt van een camera met een kleine sensor als Full frame (crop-factor), dan ben je die randen kwijt (behalve wanneer je echt dichtbij je onderwerp komt zoals ik al eerder beschreven heb). Ik vind deze vaste lenzen scherp en helder en een andere mooie eigenschap van deze objectieven vind ik de lichtsterkte. Met f/1.2 en f/1.4 kun je bij weinig licht, \onder te hoeven flitsen, goede foto s maken. Dit soort diafragmawaarden resulteert in een kleine scherptediepte waardoor je je onderwerp mooi los kunt maken van de omgeving. Bovendien vind ik de bokeh (de kwaliteit van onscherpte) erg mooi.

 

Mijn tip: Als je een objectief hebt gekocht vanwege het grote diafragma dan moet je dat ook gebruiken. Ik zie veel foto s voorbij komen die gemaakt zijn met een lichtsterk objectief die toch genomen zijn met bijvoorbeeld f/8. Ik snap natuurlijk wel waarom. Het in namelijk veel veiliger om met een kleiner diafragma te fotogrferen, want de kans dat je je onderwerp scherp hebt is dan veel groter. Maar daarmee doe je afbreuk aan de kwalliteiten van een lichtsterk objectief, vind ik. Door de krappe scherptediepte van een dergelijke lens komt het scherpstellen wel heel precies.

 

De 50 mm f/2.0 en f/1.8

 

De goedkoopste van het stel. Deze worden ook wel plastic fantastic genoemd vanwege hun plastic behuizing en zijn laag is prijs. Met een diafragma van f/2.0 en f/1.8 kun je met deze objectieven voor weinig geld protretten maken met een mooie onscherpe achetgrond. Veel amateurfotograven hebben deze lenzen in hun fototas zitten. En terecht.

 

De 50 mm f/1.4

 

Voor de wat veeleisender fotograaf is er de f/1.4-variant. Deze lens is wat steviger gebouwd en heeft een groter diafragma. Veel licht en een mooi bokeh dus. Ik heb zelf jarenlang met een dergelijk objectief gefotografeerd. En hoewel ik ook goede zoomlenzen heb, grijp ik nog graag naar dit exemplaar.

 

De 50 mm f/1.2

 

De creme de la creme van de 50 milimeterlens. Topkwaliteit voor de fotograaf die met het beste wil werken. Daar hangt natuurlijk een prijskaartje aan, maar voor det geld krijg je heel veel glas en heel veel mooie onscherpete in je voor en achtergrond. Ik ken fotograven die na aanschaf ven de lens (bijna) nooit meer met iets anders hebben gefotografeerd.

 

De 85 mm f/1.8

 

Deze f/1.8 is een ideaal objectief voor veel fotografie-thema s waaronder portretten. Het maximale diafragma van dit objectief is f/1.8. Daardoor kun je ook bij weinig licht nog uitstekende foto s maken. Bovendien is het door het krappe scherptediepte geweldig om portretten te maken met mooie onscherpe achtergrond.

 

De 85 mm f/1.4

 

Een objectief met een geweldige lichtkwaliteit. Uit ervaring kan ik je zeggen dat je hiermee de prachtigste beelden maakt door het geweldige bokeh. Het is een wat groter objectief dat door zijn afmeting mooi gebalanceerd in de hand ligt. Zeker in combinatie met de veelal wat grote Full frame-camera s.

 

De 85 mm f/1.2

 

De keuze voor professionele fotografen die perfecte portretten en opname in een omgeving met weinig licht willen maken. Lenzen van topkwaliteit dus.

SMC Pentax 50 mm F1.2 (Pentax K)

Super Takumar 50 mm F1.4 (M42) 7-element

SMC Pentax FA* 85 mm F1.4 (IF)