weebly statistics
foto evenementen elf fair nacht steden macro

A a d K a l i s v a a r t s F o t o s i t e

N e w a n d f r e s h l o o k

P h o t o g r a p h y

Stations

Tekstvak:

Copyright Aad Kalisvaart 2018

A a d K a l i s v a a r t s F o t o s i t e

P h o t o g r a p h y

Tekstvak: Tekstvak:

Verschillende onderwerpen.

 

 

In het hoofdstuk Verschillende onderwerpen zijn diverse themas/onderwerpen opgenomen met bij elk onderdeel een duidelijke uitleg en toelichting met tips, zoals avond en nacht, landschap en ander onderwerpen met een toelichting en toepassingen voor gebruikers gemak.

Avond en nacht

Landschap

Bloemen en planten

Straatfotografie

Architectuurfotografie

Op fotosafari in de dierentuin

Interieurfotografie

Portret

Body Worlds Amsterdam

Macro-fotografie.

Macro fotografie

Straatfotografie kleur

Macrofotografie met een omgedraaide lens.

 

Er zijn veel hulpmiddelen voor de macrofotograaf. Speciale macro-objectieven, voorzetlenzen en tussenringen om dat kleine mooi groot op de foto te krijgen. Ik gebruik een hele andere techniek. Ik draai mijn lens om! Hoe dat werkt legt ik hieronder verder uit.

Omkeerring.

 

De omkeerring is een ring die aan de ene kant schroefdraad heeft en aan de andere kant een camera- aansluiting. De schroefdraad is bedoeld om de lens met de filterdraad achterstevoren op de camera te bevestigen. Pentax heeft zon omkeerring, maar ook Caruba maakt omkeerringen voor de filtermaten van 49 tot 77 mm.

 

Lens.

 

Lenzen, die het best werken, zijn vaste lenzen van 20 tot 50 mm met een ouderwetse diafragma-ring. De meeste nieuwe vaste lenzen hebben deze ring niet meer en zijn daardoor ook niet echt geschikt om omgekeerd te gebruiken. Een korte zoomlens is wel te gebruiken, maar daarmee haal je niet de scherpte van een vaste lens. Het merk van de lens maakt niet uit. Wat belangrijk is, is de filtermaat.

Het verschil in vergroting tussen een 20 en 50mm is behoorlijk. Een 50mm geeft een vergroting van iets meer dan 1:1 en is daarmee vergelijkbaar met de meeste macro lenzen. Met een 20mm krijg je een vergroting van 3,5:1. Dus hoe meer groothoek de lens is, hoe sterker de vergroting wordt.

 

Tweedehands heb je een geschikte lens voor ongeveer 50 euro. Maar let hierbij op! Vraag na bij de verkoper of er geen deukjes in de filterdraad zitten want dat zou de lens waardeloos maken voor dit doel. Het meest gebruik ik een 35, 28 en 20 mm lens afhankelijk van het onderwerp wat ik wil fotograferen.

Scherpstellen.

 

Scherpstellen met een omgedraaide lens werkt niet zoals je gewend bent. Omdat de lens is omgedraaid verandert er niets als je aan de focus ring draait. Het beweegt alleen de buitenkant van de lens heen en weer maar het glas beweegt niet.
Met andere woorden, het brandpunt is een vast punt wat niet te veranderen is. Dus om scherp te stellen zal je de camera naar voor en achter moeten bewegen. Dit lijkt moeilijker dan dat het is, maar je zult er in het begin aan moeten wennen.

Diafragma.

 

Als je echt heel dichtbij wilt komen en je gaat fotograferen met een 35, 28 of 20 mm lens, is het scherpe gebied heel erg klein. Om dan toch zo veel mogelijk scherp te krijgen fotografeer ik altijd op F11 of F16.

Flitsen.

 

Flitsen is nodig, omdat je maar heel weinig licht op de sensor krijgt en om de sluitertijd zo kort mogelijk te houden. De ingebouwde flits van de camera geeft goede resultaten. Bij een grote flits bovenop de camera zal het meeste licht over het brandpunt heen flitsen en daardoor hele wisselende resultaten geven. Wat ik het best vind werken is om de flits met een beugel en TTL flitskabel naast de camera te zetten om zo van de zijkant te belichten en de flits zoveel mogelijk naast de lens te houden.

 

Praktijk.

 

Allereerst zou ik je aanraden met een 28 of 35 mm te beginnen en niet meteen met een 20mm. De vergroting van een 20mm is zo groot dat je in het begin veel moeite zult hebben je onderwerp te kunnen vinden. Oefen het scherpstellen op stilstaande objecten. Probeer bijvoorbeeld steeds scherp te stellen op het puntje van een balpen.

Het brandpunt is heel dichtbij de lens en daardoor zal je in het begin merken dat je gemakkelijk ergens tegenaan stoot. Om de lens nu te beschermen tegen krassen heb ik iets heel simpels bedacht. Je boort gewoon een gat precies in het midden van een passende achterdop (zie de foto van mijn camera opstelling). Ik heb het gat in de dop zo'n twee centimeter groot geboord en dat werkt uitstekend. Groter kan natuurlijk nooit kwaad maar veel kleiner zou ik het niet maken. Anders loop je de kans dat je er met een 50 mm tegenaan kijkt. Deze dop fungeert nu als een zonnekap en als bescherming van het achterste lensdeel. Ik probeer altijd iets te vinden om de achterdop of de camera tegenaan te zetten, om zo min mogelijk te bewegen.

Er valt met een omgekeerde lens ook prima te fotograferen in liveview. Je kan goed de scherpte beoordelen op het scherm en het is af en toe nodig als de hoek voor een foto moeilijk te maken is. Een nadeel is wel dat de batterij van de camera heel snel leeg is.
Als je het onder de knie krijgt gaat er een hele nieuwe wereld open en krijg je wonderbaarlijke dingen te zien die absoluut niet met het blote oog waarneembaar zijn.