weebly statistics
Paginatitel

A a d K a l i s v a a r t s F o t o s i t e

P h o t o g r a p h y

R E D L E A F

N e w a n d f r e s h l o o k

Copyright Aad Kalisvaart 2018

Objectieven, Takumar 300 mm F4.0 (M42) versie 2 Preset.

Beoordeling volgens het Pentaxforum

Opbouw

Beeldhoek APS-C

Beeldhoek Full-Frame

Diafragma RingFull-frame ondersteuningStopgezetAdapter nodig voor DSLR'sIngebouwde kap

Bouw en gebruik.

De 300/4 is een beest. Wanneer ik het draag, heb ik het meestal in zijn eigen lensbehuizing op een schouderriem, of in een zeer GROTE schoudertas, samen met mijn andere apparatuur. Over het algemeen draag ik het nergens, omdat ik zelden een 300 nodig heb, en ik wil dit soort gewicht niet rondslepen om de brandpuntsafstand bij de hand te hebben. Voor bepaalde activiteiten, zoals naar een honkbalwedstrijd gaan, is de 300 echter een must.
Het zware, mooie metalen lensvat is degelijk geconstrueerd op een manier dat ik denk dat je dit met een middelgrote truck kunt raken en het geen pijn kunt doen. Het heeft een diafragmaring helemaal vooraan op de lens die volledig manueel is ... hij kan niet automatisch worden geopend / gesloten, zelfs op M42-bodies. Dit betekent dat u meestal bezig bent met componeren, scherpstellen en meten, omdat mijn specifieke voorbeeld geen vooraf ingestelde lens is. De focusring is prachtig verzwaard en heeft een prachtig zacht gevoel, als je met een beetje teveel weerstand sleept voor een zo lange focus.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De focusseerafstand van deze lens is bijna een volledige omwenteling en de nabije focus is behoorlijk zielig. Dit is zeker geen macro! De lange focus worp betekent ook dat als je geen onderwerpen hebt die op een redelijk statische afstand liggen, het moeilijk zal zijn om ze volledig open te houden.

 

Optiek.

De Takumar 300/4 heeft een gigantisch objectiefelement, normaal bedekt door een grote metalen opsteekbare lensdop en beschermd tegen overstraling door een gentegreerde lenskap. De optica is zeer helder en heeft slechts n coating tegen afvangen en ghosting. Omdat het echter een vrij eenvoudig optisch ontwerp is, flakkert de lens behoorlijk wanneer deze helemaal flitst. De 300/4 is een verbazingwekkend scherpe lens voor slechts 4 elementen. De lens is scherp over het frame en wordt weergegeven met prachtige kleuren en veel contrast.

Bokeh.

Op F / 4 doet de Takumar 300 wat je denkt dat het zou moeten doen. Het beeld dat het maakt is Bokehlicious en prachtig, met de bokeh soepel, romig en soepel. Het feeststuk van de 300/4 is dat in tegenstelling tot andere 300s, omdat het een langzaam bewegende vooraf ingestelde lens heeft in plaats van een automatisch diafragma, het diafragma niet zes, of zelfs 9, maar
18 bladen bevat! 18 diafragmabladen betekent dat de 300/4 stopt met vrijwel geen verlies van romigheid in de Bokeh. Het diafragma blijft volledig cirkelvormig, zelfs tot f / 32, en de weergave van OOF-objecten is net zo prettig bij dat diafragma, als andere lenzen bezig zijn met het weergeven van drukke lijnen en hexagonale puntlichtbronnen.

Deze lens presteert uitstekend. Het is scherp, met prachtige kleuren, heeft prachtige bokeh zelfs gestopt, tonnen bereik en een enorm snel f / 4 diafragma. Het is waarschijnlijk ook de goedkoopste 300/4 die je overal kunt kopen om op een Pentax te passen, met zelfs zijn Super-Takumar en SMC Takumar-neven die 2-3 keer zoveel kosten, en zelfs lenzen voor de inmiddels ter ziele gegane Canon FD-mount halen minstens tweemaal de prijs. Vergeleken met een nieuwe SMC-Pentax DA * 300mm f / 4 is de Takumar 300/4 ongeveer net zo duur als de lensdop en draagtas van de vorige lens. Goedkoop en hoe mooi het ook is, dit is geen lens voor iedereen. De lange focus-worp en het volledig handmatige diafragma betekenen dat schieten in een snelle actie of sportomgeving moeilijk zal zijn (hoewel ik eerlijk gezegd ook honkbal ermee fotografeer, en het werkt goed.) De metalen constructie maakt het extreem duurzaam, maar erg zwaar, en het ronddragen voor het geval dat zelden een goed idee is.

Conclusie.

Als je een 300 mm f / 4 wilt voor heel weinig geld, en snelle focus en geen automatisch diafragma, geen zorgen deze lens moet je hebben. Als je echter veel bewegende onderwerpen hebt, of als je het niet leuk vindt om de tijd te nemen om het diafragma handmatig te openen en te sluiten tijdens het scherpstellen en fotograferen, kun je beter worden bediend met een K-mount versie, maar sla je centen op. De Takumar 300 f / 4 is een uitstekende waarde voor de optiek en de mooie, romige bokeh die slechts 18 diafragmabladen kan bieden, en het is een zeer dankbare lens als je bereid bent om rond zijn zwakkere punten te werken.

Scherpte

8.0

Aberraties

8.0

Bokeh

7.5

Behandeling

8.0

Waarde

8.1

Gemiddelde waardering

8.33

 

 

 

Gemiddelde 2e

handsprijs

155,00

Gewicht

1575 gram

Filtermaat

82 mm

Minimale focus afstand

550 cm

Optische bouw

4 elementen in 4 groepen

Diafragmabladen

18

Diafragma

F 4.0 tot F 22.0

Bouwjaar

1962 - 1965 (1964)

Diameter

80.0 mm

Interne filters

Nee

Lengte

260.1 mm

Beeldhoek APS-C (diag/horiz)

5.5 graden / 4.6 graden

Beeldhoek Full-Frame (diag/horiz)

8.2 graden / 6.9 graden

Vatting

M42

Ingebouwde zonnekap

Ja

 

Automatisch diafragma

 

Handmatige scherpstelling

 

Interne zoom

 

Diafragmaring

 

Gebruik op een full-frame camera

 

Gebruik met een M42 adapter

 

Powerzoom

 

Frabricage stopgezet

 

Ingebouwde zonnekap

 

Interne scherpstelling

 

Gebruik in alle weersomstandigheden

 

Gebruik op een APS-C camera

 

Automatische scherpstelling (schroef)

 

Interne zoom

 

Automatische scherpstelling (supersonicmotor)