weebly statistics
foto evenementen elf fair nacht steden macro pentax lenzen tips
Tekstvak: A a d   K a l i s v a a r t   s   F o t o s i t e

Copyright Aad Kalisvaart 2018

Tekstvak: P      h      o      t      o      g      r      a      p      h      y 
Tekstvak: N      e      w             a      n      d             f      r       e       s       h              l       o       o       k

Objectieven, SMC Pentax A 20 mm F2.8

Objectief eigenschappen

Beoordeling volgens het Pentaxforum

Opbouw

Beeldhoek APS-C

Beeldhoek Full-Frame

Diafragma RingFull-frame ondersteuningStopgezetIntern focussen

Invoering

 

De Pentax SMC-FA 20mm f/2.8, een full-format lens, is inmiddels uit productie, maar het kan interessant zijn om te kijken hoe deze zich verhoudt tot de huidige SMC-DA 21mm f/3.2 Limited. Wanneer gebruikt op APS-C DSLR heeft de FA 20mm f/2.8 een gezichtsveld dat gelijk is aan 30mm, dus het verlaat zijn originele ultragroothoeklens richting een mainstream groothoeklens. De bouwkwaliteit van de lens is prima, maar ook niet om over te dwepen. Subjectief gezien zou de kwaliteit van het plastic iets beter kunnen. De kleine rubberen focusring werkt erg soepel. De lens schuift een klein beetje uit bij het scherpstellen op kortere focusafstanden. Het voorste element draait niet, dus het gebruik van een polarisator is geen probleem. De lens heeft geen interne AF-motor en is afhankelijk van een sleufschroef die door de camera wordt bediend. Als gevolg hiervan genereert AF-bediening een matige mate van ruis. De AF-snelheid is erg snel op de K10D.

 

 

MTF (resolutie)

 

Klassieke groothoeklenzen presteren over het algemeen niet bijzonder indrukwekkend op DSLR's, maar de FA 20mm f/2.8 produceerde in het MTF-lab behoorlijk goede resolutiecijfers. Bij f/2.8 is de centrale prestatie al erg goed, terwijl de randkwaliteit acceptabel is. Bij f/4 en nog meer bij f/5.6 is er een kwaliteitsboost met een uitstekend centrum en erg goede randen. Bij f/5.6 en f/8 omvat dit ook de uiterste hoeken (net). Typische diffractie-effecten beginnen een grotere impact (verminderde kwaliteit) te hebben vanaf f/11. Bij f/2.8 is het contrastniveau relatief laag. De lens heeft ook een beetje last van resterende sferische aberraties (verschuivend focuspunt bij het diafragmeren).

 

Vervorming

 

De FA 20mm f/2.8 vertoont een vrij uitgesproken tonvormige vertekening (2,5%). Hoewel dit vrij typisch is in de brandpuntsafstandsklasse, is het niet overdreven indrukwekkend voor een lens met een vaste brandpuntsafstand.

 

Vignettering

 

Als full-format lens profiteert de FA 20mm f/2.8 van het gebruikelijke sweet spot effect op APS-C DSLR's. Niettemin is de vignetteringskarakteristiek verre van goed. Bij f/2.8 vertoont de lens vrij sterke vignettering (~1.2EV) die vaak in het veld merkbaar is. Diafragmeren tot f/4 helpt veel en vanaf ongeveer f/5.6 is vignettering geen probleem meer.

 

Chromatische aberraties (CA's)

 

Laterale chromatische aberraties (kleurschaduwen bij harde contrastovergangen) zijn geen significant probleem bij f/2.8, maar het probleem neemt gestaag toe bij kleinere diafragma's. CA's zijn echter over het algemeen relatief goed onder controle voor een (ultra-)groothoeklens als u op en onder f/8 blijft. Bij extreem contrast kunt u bij f/2.8 mogelijk een klein beetje paarse randen waarnemen, maar dit zou een zeldzaam probleem moeten zijn.

 

Conclusie

 

De Pentax SMC-FA 20mm f/2.8 is een behoorlijk goede lens, maar de huidige SMC-DA 21mm f/3.2 Limited is over het geheel genomen iets beter. Dat gezegd hebbende, de verschillen zijn niet echt uitgesproken genoeg om een ​​upgrade te rechtvaardigen als je de oudere lens bezit. De algemene prestaties zijn eigenlijk erg goed, behalve bij een volledig open diafragma, waar de FA 20mm f/2.8 lijdt aan een relatief zwakke randprestatie in combinatie met een vrij laag contrast en hoge vignettering. Om eerlijk te zijn, dat is een lot dat het deelt met veel lenzen in dit bereik. Vanaf f/4 is de situatie veel beter met een uitstekende centrumkwaliteit en goede tot zeer goede randen. De hoeveelheid tonvormige vervormingen is iets te uitgesproken voor een lens met een vaste brandpuntsafstand, terwijl CA's pas een echt probleem vormen na f/8. De bouwkwaliteit van de lens is ok , maar hij kan hier niet echt concurreren met de Pentax Limited-serie.

Scherpte

8.7

Aberraties

8.1

Bokeh

7.7

Behandeling

9.3

Waarde

8.9

Gemiddelde waardering

9.32

 

 

Prijs in 1999 - Fl.

 

Gemiddelde 2e

handsprijs - Euro

425,00

Gewicht

455 gram

Filtermaat

67 mm

Minimale focus afstand

25 cm

Optische bouw

10 elementen in 9 groepen

Diafragmabladen

8

Diafragma

F 2.8 tot F 22.0

Bouwjaar

1985 - 2001 (1999)

Diameter

70.0 mm

Interne filters

Nee

Lengte

43.5 mm

Beeldhoek APS-C (diag/horiz)

76 graden / 62 graden

Beeldhoek Full-Frame (diag/horiz)

94 graden / 84 graden

Vatting

Pentax K

Ingebouwde zonnekap

Nee

 

Automatisch diafragma

 

Handmatige scherpstelling

 

Interne zoom

 

Diafragmaring

 

Gebruik op een full-frame camera

 

Gebruik met een M42 adapter

 

Powerzoom

 

Frabricage stopgezet

 

Ingebouwde zonnekap

 

Interne scherpstelling

 

Gebruik in alle weersomstandigheden

 

Gebruik op een APS-C camera

 

Automatische scherpstelling (schroef)

 

Interne zoom

 

Automatische scherpstelling (supersonicmotor)