weebly statistics
foto evenementen elf fair nacht steden macro pentax lenzen tips

Copyright Aad Kalisvaart 2018

Tekstvak: A a d   K a l i s v a a r t   s   F o t o s i t e

Objectieven, Super Takumar 50 mm F1.4

Tekstvak: N      e      w             a      n      d             f      r       e       s       h              l       o       o       k 
Tekstvak: P      h      o      t      o      g      r      a      p      h      y

Objectief eigenschappen

Opbouw

Beoordeling volgens het Pentaxforum

Beeldhoek APS-C

Beeldhoek Full-Frame

Diafragma RingFull-frame ondersteuningStopgezetTekstvak: Adapter nodig voor DSLR's

De Super Takumar 50 / 1.4 is een zeer degelijk gebouwde lens die geweldig aanvoelt tijdens het gebruik. Het is dromerig wijd open en is in sommige omstandigheden bruikbaar voor F2.0 en is mooi en scherp met F 2.8. Bokeh is OK een beetje gestopt en vaak behoorlijk smerig wijd open of op F2.0. Deze lens krijgt veel lof van de Takumar-puristen, maar als het erop aan komt zijn er superieure 50 mm-lenzen voor hetzelfde of minder geld. In de Takumar-lijn is de 55mm F1.8 of F2.0 in alle opzichten superieur, behalve pure snelheid - scherpere, betere kleuren, beter contrast, lichtere maar nog steeds uitstekende bouwkwaliteit - tenzij je wilt schieten op F1.4 (en krijg zachte resultaten) er is gewoon geen enkele reden om de snellere lens te hebben. Acht elementen. Acht. De oorspronkelijke Zeiss Planars kwamen er met slechts zes overheen, de Planar T * van de jaren '70 gebruikte zeven. Minolta, Canon en Nikon gebruikten allemaal zeven elementen in hun vijftiger jaren. Pentax zelf keerde terug naar zeven na slechts twee jaar productie van een acht-elementen 50 mm-lens. Zeven lijkt te werken. Waarom deed Pentax dan ooit de moeite om een ​​meer complexe vijftig te produceren?

Het eenvoudige antwoord is kort; Pentax wilde een one-up Zeiss, die in de vroege dagen van spiegelreflexcamera's in feite de beste lensproducenten ter wereld waren. Alsof de dominantie van hun optische ontwerpen niet genoeg was, begon het bedrijf halverwege de jaren vijftig de elementen van hun zeselementige Planars te coaten, wat een al lang bestaande verblindingsthema oploste dat de optisch verfijnde Planars sinds de jaren 1890 had geteisterd en is gebruikt op vrijwel alle lenzen die sindsdien zijn gemaakt. Zeiss leek de koning van de heuvel te zijn en omvallen zou een echt meesterlijke lens zijn die aan een krachtige camera is bevestigd.

 

Pentax's antwoord op de vraag van Zeiss, het prototype Spotmatic , debuteerde in 1960 bij Photokina, met de productiecamera uiteindelijk op de markt in 1964. De standaardlens die op de meeste Spotmatics paste, was Pentax's nieuwe, Zeiss-dodende achtelement 50 mm F1.4 . Dit was de laatste fase van de fotografische engineering en de fotografische pers was unaniem in de verklaring dat een nieuwe koning van vijftig was aangekomen. Hoe geavanceerd het ook was, de lens lijkt vrij bescheiden volgens de huidige normen. Hoewel de constructie complex is, heeft het tekortkomingen - op de originele eigentijdse machines kan het alleen in combinatie met een lichtmeter in het lichaam worden gebruikt wanneer het is gestopt. Onder heldere omstandigheden lijdt de lens soms aan flare-problemen en vreemde kleurfranjes. Het is zwaar, vooral wanneer we het op een spiegelloze camera passen via de gebruikelijke metalen adapters. Ondanks dit alles is het ook geweldig. Ik heb behoorlijk wat jaren vijftig van zijn tijd en een paar modernere jaren, maar de originele Takumar is degene waar ik het vaakst aankom.

 

Het is vermeldenswaard dat er niet minder dan vier verschillende M42 Pentax Super Takumar 50 mm F1.4s zijn , en ze zijn allemaal een beetje anders en ze zijn niet allemaal hetzelfde. Het recensie-exemplaar is de vroegste versie, geproduceerd tussen 1964-1966. Dankzij de constructie met acht elementen is dit optisch de meest complexe variant, met als nadeel dat het minder geavanceerde coatings gebruikt dan zijn opvolgers. Deze variant met acht elementen is visueel herkenbaar door het IR-focusmerkteken rechts van cijfer 4 op de DoF-schaal te hebben, evenals het diepste achterelement van de vier lenzen. De lensopbouw bevat acht elementen in zes groepen, waaronder een gecementeerde triplet met gebogen oppervlakken. De Pentax-geruchtenmolen gelooft dat Pentax geld heeft verloren aan iedereen die is verkocht. Hoewel we dat niet kunnen verifi ren, komt het wel overeen met het feit dat deze variant slechts twee jaar overleefde voordat hij werd vervangen door een meer conventionele lens met zeven elementen, hoewel het feit dat Pentax binnenkort Thorium-gecoat glas zou gebruiken, mogelijk heeft bijgedragen aan het herontwerp.

 

In 1966 stapte Pentax over op een constructie met 7 elementen, die ze ook na het vervangen van de M42-mount door de K-Mount zouden blijven gebruiken. De eerste zeven-elementen vijftig lijkt erg op zijn voorganger en heeft vergelijkbare coatings. Het achterste element is iets ondieper dan de eerdere lenzen. De twee laatste M42-fifties werden gebrandmerkt als "Super-Multi-Coated Takumar" of simpelweg als "SMC Takumar." Deze lenzen hadden sterk verbeterde coatings en het gebruik van Thorium in sommige lenselementen. Deze vooruitgang bezorgt de neiging van de lenzen om ongeveer halveren, maar de tijd heeft aangetoond dat het Thorium vergeling kan veroorzaken in het cement dat wordt gebruikt om de lenselementen vast te zetten. Dit probleem kan worden gecorrigeerd met UV-blootstelling en zelfs langdurige blootstelling aan zonlicht kan dit probleem verminderen. Het stralingsniveau is zeer, zeer laag en mag het gebruik van de lens niet ontmoedigen. Alle vier varianten delen de gemeenschappelijke M42-koppeling. Alleen de definitieve versie maakt open diafragma-meting mogelijk en alleen op bepaalde, compatibele M42-bodies. Dit waren functioneel zeer basale lenzen, een feit dat zeer duidelijk was aan het einde van de M42 50mm-productie in 1975.

 

Voor degenen die onbekend zijn met M42-filmlichamen, met name die met meters, heeft de Super Takumar enkele workflow-eigenaardigheden. Omdat slechts n variant open-apertuurdosering toestaat, kunnen drie van de lensvarianten het best in een bepaalde volgorde worden gebruikt. Op mijn Spotmatic en de meeste andere M42-bodies betekent dit in feite dat je moet scherpstellen, de meter moet uitschakelen, je belichting moet instellen en vervolgens moet schieten. Dit is geen probleem bij het fotograferen van stilstaande onderwerpen, maar kan frustrerend zijn bij het fotograferen van huisdieren, kinderen of andere snelle actie.

 

Wanneer het is aangepast aan een spiegelloze camera, is het geen probleem. Zoals de meeste oudere lenzen, werkt u altijd stil. Alle vier de varianten van de Super Takumar 50 mm hebben een volledig metalen constructie, hoewel sommige varianten rubberen grepen op de lenscilinder hebben. De acht elementen versie weegt 245 g, de eerste zeven elementenvariant weegt 230 gram en de overige twee varianten zijn beide ongeveer 250 gram. Ze zijn allemaal behoorlijk zwaar, zwaarder dan de huidige 50 mm F1.4 lenzen, ondanks dat ze aanzienlijk kleiner zijn. Maar met dit gewicht komt grote dichtheid en een gevoel van kwaliteit. De diafragmaring heeft een positieve mechanische actie. De grepen op de focus en diafragmaringen zijn allemaal bewerkt aluminium. In een stille kamer kunt u de lucht horen ontsnappen uit de metalen lensdop terwijl u deze van de lens wegtrekt. Als een mechanisch object is de lens behoorlijk stellair.

 

Dat gezegd hebbende, de lens met acht elementen is niet perfect. Beelden kunnen zeer zacht zijn bij korte en middellange afstanden wanneer de lens wijd open is geschoten. Het probleem neemt af naarmate we dichter bij de oneindigheidsfocus komen, hoewel ik mezelf niet zo vaak verre onderwerpen fotografeer. Ik heb gemerkt dat deze neiging aanzienlijk slechter is op digitale camera's dan op film, wat te wijten kan zijn aan de primitieve coatings en de relatieve "dikte" van het opnamegebied van een digitale sensor ten opzichte van een 35 mm-filmframe. Bokeh is zeer soepel, maar vanwege de zachte lens die in bepaalde toepassingen wijd open is, kan het een uitdaging zijn om onderwerpen van dichtbij te fotograferen.

 

Vrij simpel: de vroege M42 Super-Takumar presteert in veel situaties niet beter dan alle andere oudere 50 mm-lenzen. Vooral wanneer aangepast aan digitaal. Het is een beetje zacht. Het is ook een beetje zwaar en de schroefbevestiging is iets zorgvuldiger in het gebruik dan modernere bajonet- of stuitbevestigingssteunen. Ik heb ten minste drie generaties van zijn tegenhangers, maar ondanks de gebreken blijf ik voortdurend op zoek naar de Pentax. Laten we praten over waarom dat zo is. De Pentax doet het beter met kleur dan met zijn tegenhangers, vooral bij het fotograferen van mensen. Ik heb een prachtige reeks foto's van portretten, de Super-Takumar heeft een erg warm karakter. Afbeeldingen blijven ook helder van hoek tot hoek, zonder vignet. Zelfs onder kunstlicht doet de Pentax echt wonderen, niet alleen vergeleken met zijn tijdgenoten, maar vergeleken met zelfs de huidige 50 mm lenzen.

 

Automatisch diafragma

 

Handmatige scherpstelling

 

Interne zoom

 

Diafragmaring

 

Gebruik op een full-frame camera

 

Gebruik met een M42 adapter

 

Powerzoom

 

Frabricage stopgezet

 

Ingebouwde zonnekap

 

Interne scherpstelling

 

Gebruik in alle weersomstandigheden

 

Gebruik op een APS-C camera

 

Automatische scherpstelling (schroef)

 

Interne zoom

 

Automatische scherpstelling (supersonicmotor)

Scherpte

9.3

Aberraties

8.9

Bokeh

9.6

Behandeling

9.6

Waarde

9.7

Gemiddelde waardering

9.43

 

 

 

 

Gemiddelde 2e

handsprijs

125,00

Gewicht

250 gram

Filtermaat

49 mm

Minimale focus afstand

25 cm

Optische bouw

6 elementen in 6 groepen

Diafragmabladen

8

Diafragma

F 1.4 tot F 22.0

Bouwjaar

1965 - 1971 (1968)

Diameter

63.0 mm

Interne filters

Nee

Lengte

37.5 mm

Beeldhoek APS-C (diag/horiz)

32 graden / 27 graden

Beeldhoek Full-Frame (diag/horiz)

47 graden / 40 graden

Vatting

M42

Ingebouwde zonnekap

Nee