weebly statistics
blueleaf foto evenementen elf fair nacht steden macro tips
Tekstvak:

Copyright Aad Kalisvaart 2018

M a n u a l F o c u s

P h o t o g r a p h y

N e w a n d f r e s h l o o k

A a d K a l i s v a a r t

HOOFDSTUKKEN

SMC PENTAX FA* 80-200 MM F2.8 ED (IF)

In het hoofdstuk Home zit een introductie.

In het hoofdstuk Lenzen en hulpstukken is opgenomen de gebruikte lenzen en de gebruikte nuttige hulpstukken en onderdelen welke zijn toegepast.

In het hoofdstuk Verschillende onderwerpen staan fotos van willekeurige onderwerpen, van zomaar in de stad, macro, zwart en wit, avond en nacht, landschap etc.

In het hoofdstuk Evenementen staan fotos welke genomen op, Elf Fantasy Fair (verschillende jaren en plaatsen), Zomercarnaval etc.

In het hoofdstuk Cameras zit een overzicht van de gebruikte cameras en een verwijzing naar oude film toestellen.

In het hoofdstuk Tips staan over verschillende onderwerpen nuttige tips, toepassingen etc.

P h o t o g r a p h y

P h o t o g r a p h y

M a n u a l F o c u s

A a d K a l i s v a a r t

Beoordeling volgens het Pentaxforum

Vandaag heb ik bijna uitsluitend met de SMC Pentax-FA * 80-200 mm F2.8 ED (IF) gewerkt. - een AF-lens maar een zeer goed gebouwde lens (alleen glas en metaal, zelfs de massieve kap). Ik kan alleen maar zeggen dat de lens echt zijn legendarische "ster" -status waarmaakte (vandaar het sterretje in de naam).

Ter info: de lens is ontworpen door Jun Hirakawa, Pentax Chief Lens Designer die onlangs met pensioen is gegaan. Hij was verantwoordelijk voor nogal wat andere legendarische Pentax-lenzen. De Pentax SMC P-FA 80-200 mm F / 2.8 ED IF is een geweldige tele-zoomlens.

Het maakt een ondiepe scherptediepte mogelijk en is ideaal voor werken bij weinig licht. Het beschikt over een intern scherpstelsysteem om het scherpstellen soepeler en sneller te maken en wordt behandeld met de veelgeprezen SMC-coating voor maximale lichttransmissie, scherpe definitie en een hoog contrast, terwijl de weergave van overstraling en ghost wordt geminimaliseerd.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Allereerst is dit een FA * -lens en net als andere leden van de serie heeft hij een stevige volledig metalen constructie waardoor hij heel gemakkelijk vast te houden en te gebruiken is. De scherpstelklem optimaliseert de AF-snelheid en maakt handmatig scherpstellen kinderspel. Deze 80-200 mm produceert een aantal van de scherpste foto's die ik heb gezien, en als deze worden gestopt tot F4 of hoger, zijn de resultaten werkelijk adembenemend. Het is een geweldige reislens voor de meer serieuze fotograaf, en ook een geweldige portretlens, dus als beeldkwaliteit een van uw topprioriteiten is, moet u deze zeker proberen te kopen. Het is echt een genot om te gebruiken - afgelopen zomer was meer dan de helft van mijn totale foto's ermee genomen. Sommigen denken misschien dat een brandpuntsafstand van 80-200 mm niet praktisch is bij gebruik op een spiegelreflexcamera, maar ik ben het daar niet mee eens omdat ik mezelf er zo vaak gebruik van vind maken.

SMC Pentax-FA * 80-200 mm F2.8 ED [IF] is ontworpen door Juna Hirakawa, als een van een reeks professionele FA-serie lenzen gemaakt aan het einde van het tijdperk van analoge spiegelreflexcamera's. Ander professioneel glas uit deze serie zijn:

 SMC Pentax-FA * 24mm F2.0 AL [IF]

 SMC Pentax-FA * 85mm F1.4 [IF]

 SMC Pentax-FA * 200mm F2.8 ED [IF]

 SMC Pentax-FA * 200mm F4 Macro ED [IF]

 SMC Pentax-FA * 300 mm F2.8 ED [IF]

 SMC Pentax-FA * 300 mm F4.5 ED [IF]

 SMC Pentax-FA * 400 mm F5.6 ED [IF]

 SMC Pentax-FA * 600 mm F4 ED [IF]

 SMC Pentax-FA * 28-70 mm F2.8 AL

 SMC Pentax-FA * 250-600 mm F5.6 ED [IF]

Ze zijn allemaal zeldzaam, en sommige zijn echte witte raven. Een van hun karakteristieke kenmerken is een plaat met parameters en een optisch diagram op de lenscilinder. De lens heeft een stevige constructie van metaal en glas, maar is niet afgedicht tegen stof en vocht; plastic onderdelen zijn de diafragmaring en de zonneklep; je kunt hechten aan de andere. Het heeft een bizarre bajonetvatting, die me altijd veel moeite kostte, en de zilveren afwerking van het hoesmateriaal is erg gevoelig voor krassen. Ik hield niet van de covers.

Een ander controversieel element van het ontwerp is de scherpstelring, met name de manier om van automatische naar handmatige scherpstelling over te schakelen door de hele ring naar de achterkant van de lens te verplaatsen; dit is geen bijzonder handige oplossing (het was vergelijkbaar in Tokina's lenzen uit die tijd).

 

Opbouw

Beeldhoek APS-C

Beeldhoek Full-Frame

Interne focusScrewdrive AutofocusIntern zoomenAutomatisch diafragmaPowered Zooming

Scherpte

8.7

Aberraties

9.1

Bokeh

9.6

Behandeling

9.2

Waarde

9.3

Gemiddelde waardering

9.53

 

 

Gemiddelde prijs

1.350,00

Gewicht

1510 gram

Filtermaat

77 mm

Minimale focus afstand

140 cm

Optische bouw

16 elementen in 13 groepen

Aantal diafragmabladen

9

Diafragma

F 2.8 tot F 32.0

Bouwjaar

1994 - 2004 (1998)

Diameter

88 mm

Interne filters

Nee

Lengte

195.0 mm

Beeldhoek APS-C (diag/horiz)

20-8.2 graden / 17-6.9 graden

Beeldhoek Full-Frame (diag/horiz)

30-12 graden / 25-10.3 graden

Vatting

Pentax K

Ingebouwde zonnekap

Nee