weebly statistics
Paginatitel

A a d K a l i s v a a r t s F o t o s i t e

P h o t o g r a p h y

R E D L E A F

N e w a n d f r e s h l o o k

Copyright Aad Kalisvaart 2018

Objectieven, SMC Pentax A 35-105 mm F3.5.

Beoordeling volgens het Pentaxforum

Opbouw

Beeldhoek APS-C

Beeldhoek Full-Frame

Intern focussenDiafragma RingFull-frame ondersteuningStopgezet

Invoering.

 

Ik heb deze lens enige tijd geleden gekocht van de oorspronkelijke eigenaar. Ik had het geluk om het voor een zacht prijsje in een kleine fotowinkel te vinden. Hij kocht deze lens eind jaren 80 nieuw voor gebruik met zijn Pentax Super Program. Hij vertelde me dat vanaf de dag dat hij het kocht, tot de dag dat hij overstapte op een ander cameramerk, het zijn favoriete lens was en bijna constant voor op zijn camera geparkeerd stond. Ik hoorde een lichte tint of spijt in zijn stem, alsof hij wenste dat hij die nog steeds kon gebruiken, toen hij het aantal geweldige foto's besprak dat hij met deze lens had gemaakt. Onnodig te zeggen dat ik gentrigeerd was en hem vertelde dat ik het zou kopen.

Net voordat hij het inpakte, keek hij nog een laatste keer over de lens, een lichte zachtheid in zijn ogen, alsof hij "vaarwel oude vriend" wilde zeggen. Toen hij me de tas overhandigde, zei ik tegen hem 'maak je geen zorgen, het is in goede handen. "Hij glimlachte en we gingen uit elkaar. Na verder onderzoek vond ik lovende recensies over deze lens. Door velen de stapel priemgetallen genoemd en geprezen om zijn prachtige productie van superverzadigde rode en blauwe tinten. Deze lens heeft door de jaren heen blijkbaar een behoorlijke reputatie opgebouwd vanwege de geweldige beeldkwaliteit.

 

Bouwkwaliteit.

 

Zoals de meeste Pentax-A-lenzen is dit een zeer degelijk gebouwde lens. Hij is zwaar en solide, maar nog steeds relatief compact en is net iets langer dan mijn Sigma 17-70 mm als hij volledig is ingetrokken. Wanneer helemaal is scherpgesteld op 1: 4 macro op 105 mm (volledige extensie), is het iets korter dan het sigma dat is uitgezoomd tot 70 mm. De zoomring is strak en resistief maar toch glad. De scherpstelring is precies goed, glad met precies de juiste hoeveelheid weerstand. Wanneer overgeschakeld naar macro-focusmodus, wordt de focusring een beetje strakker, maar niet genoeg om het gebruik te benvloeden. De Aperture-ring is gemaakt van metaal. Alle letters zijn erin getst. Geen zeefdruk hier. De achterste elementen bewegen in en uit met zoomen en macro-scherpstellen. Het lichaam bevat iets dat ik nog nooit eerder heb gezien, een stofpreventiekussen die de bewegende achterste elementgroep afdicht aan het lichaam om te voorkomen dat stof binnendringt.

 

Van alle lenzen die ik heb onderzocht, is dit de eerste die ik heb gezien met zo'n functie. Maar nogmaals, dit is de eerste Pentax-A zoom die ik heb gehad. Ik moet zeggen dat de lensontwerpers bij Pentax extra goed dachten op de dag dat deze lens werd ontworpen. Dit is een lens die is ontworpen en gebouwd om heel lang foto's te maken. Gezien de leeftijd van deze lens en het gebruik ervan (volgens de vorige eigenaar) zou ik moeten zeggen dat de lensontwerpers van Pentax erin geslaagd zijn om een ​​lens te produceren die generaties lang meegaat. Ik moet zeggen dat de lensontwerpers bij Pentax extra goed dachten op de dag dat deze lens werd ontworpen. Dit is een lens die is ontworpen en gebouwd om heel lang foto's te maken. Gezien de leeftijd van deze lens en het gebruik ervan (volgens de vorige eigenaar) zou ik moeten zeggen dat de lensontwerpers van Pentax erin geslaagd zijn om een ​​lens te produceren die generaties lang meegaat.

 

Omgaan met en focussen.

 

Zoals ik al eerder zei, het is een beetje zwaar. Eigenlijk zou ik verrassend zwaar zeggen vanwege zijn formaat. Ik vind het gewicht eigenlijk een pluspunt bij het gebruik van deze lens, omdat het gewicht helpt om de lens stabiel te houden tijdens het scherpstellen. De scherpstelring heeft een interessante functie waarbij men de scherpstelring naar voren moet schuiven om macro-scherpstelling te gebruiken. Deze functie kan een beetje vervelend zijn als het onderwerp zich precies op het punt van de normale en macro-scherpstelmodus bevindt. Ik merkte dat ik me er snel aan aanpaste en een kleine verschuiving van mijn lichaam naar voren of naar achteren zou me in staat stellen het onderwerp aan de ene of de andere kant te krijgen. In de normale focusmodus is deze lens een parfocale lens (verandert de focus niet tijdens het zoomen) en roteert het voorste element tijdens het scherpstellen. Dat is een beetje een teleurstelling voor iedereen die genteresseerd is in het gebruik van polarisatiefilters of een aftermarket-zonnekap met bloemblad.

 

Bij verschuiving naar de macro-modus wordt deze lens een verificatiepunt (focus verandert wanneer er wordt ingezoomd) en het voorste element roteert niet wanneer er wordt scherpgesteld. In de normale focusmodus is de focus-worp ongeveer 1 / 5e van een draai van oneindig naar 5 '. Overschakelen naar de macro-modus is de focus throw een extra 1/5 draai van 5 'naar de minimale macro focus afstand (@ 35 mm) van ongeveer 11 inch. Maximale macro vergroting van 1: 4 wordt bereikt bij de 35 mm instelling. De zoomring is kleiner dan de focusring, zoals typisch is voor een lens uit deze tijd, maar is gemakkelijk te vinden en te gebruiken wanneer dat nodig is. Zoomkruipen was helemaal geen probleem, wat waarschijnlijk te wijten is aan de strakheid van de zoomring en de korte verplaatsing van het frontelement wanneer ingezoomd. Deze lens heeft ook een vast maximaal diafragma van f3.5 in tegenstelling tot de meeste zoomlenzen die tegenwoordig worden geproduceerd met variabele diafragmaopeningen. Dit betekent dat het maximale diafragma a 35 mm f3.5 is en bij 105 mm f3.5.

 

Bokeh.

 

Dit is de categorie waarvan ik denk dat het de grootste zwakte is van deze lens. Bokeh is een allegaartje met deze unieke zoomlens. Het kan hard en onaangenaam zijn of soepel en onopvallend. Bij close-up macro-opnamen is de bokeh meestal vloeiend en romig. In de standaard scherpstelmodus kan de bokeh bij elke brandpuntsafstand hard of vloeiend zijn, afhankelijk van de achtergrondverlichting. Wanneer de achtergrond helderder en directer belicht is, krijgen de hooglichten een zeer drukke, harde uitstraling. Bij f3.5 is de bokeh in de meeste situaties te druk en storend. Sommigen noemen het zelfs lelijk. Het heeft bijna een impressionistisch gevoel dat sommigen misschien aantrekkelijk vinden. Persoonlijk ben ik er niet zo gek op, maar ik kan wel zien hoe in bepaalde situaties de drukke bokeh bij f3.5 een foto interessant kan maken.

 

Kleur.

 

Deze lens heeft een uitstekende kleurweergave. Rood, blauw en paars zijn erg verzadigd en lijken bijna op te vallen in het beeld. Deze lens is in staat om de subtiele kleurtinten van bloemen en andere kleurrijke objecten beter te behouden dan de meeste andere lenzen die ik heb gebruikt. Andere kleuren worden ook heel goed gereproduceerd, maar deze lens lijkt meer de voorkeur te geven aan rood en blauw dan aan groen en geel. Als kleur is wat u zoekt, is dit de lens die zal produceren.

 

Toepassingen.

 

Dit zou een goede rondlooplens zijn voor iemand die het niet erg vindt om de langere kortste brandpuntsafstand van deze lens of het relatief korte telefoto-uiteinde. Met de cropfactor is de beeldhoek van deze lens gelijk aan 52,5 tot 157,5 mm, waardoor hij minder bruikbaar is in vergelijking met nieuwere lenzen met langere brandpuntsafstanden. Het feit dat het handmatige scherpstelling is, maakt het ook een minder waarschijnlijke kandidaat voor iemand die snapshots of actiefoto's wil maken. Dat gezegd hebbende, maken de scherpte, het contrast, de kleurweergave, het scherpstellingsvermogen van dichtbij, het relatief snelle maximale diafragma en de veelzijdigheid van meerdere brandpuntsafstanden het ideaal voor iemand die creatieve foto's wil maken in meerdere opnamesituaties. Als je op zoek bent naar creatieve kleurrijke foto's, maar geen tas vol prime-lenzen mee wilt nemen, deze lens kan dienen om uw lading behoorlijk te verlichten.

 

Conclusie.

 

De SMC Pentax-A 35-105 mm f3.5 zoom is een zeer goede tot uitstekende oudere handmatige zoomlens met dichtbij scherpstelling. De bijnaam "stapel primes", hoewel accuraat bij het beschrijven van de geproduceerde beeldkwaliteit, zou waarschijnlijk opnieuw gelabeld moeten worden als "stapel langzame primes", aangezien het maximale diafragma van f3.5 relatief traag is in verhouding tot een 50 mm f1.4 of een 35 mm f2. Hoewel het relatief snel is voor een zoomlens van f3.5, zou een maximaal diafragma van f2.8 leuk geweest zijn. Resolutie en contrast (scherpte) zijn bij deze lens zeer goed tot uitstekend en de kleurweergave is uitstekend. Afwijkingen zijn minimaal en Flair en Distortion zijn zeer goed onder controle. De enige weekvlek lijkt een neiging te zijn naar drukke bokeh bij het fotograferen van onderwerpen met fel verlichte hoge lichten op de achtergrond. Al is de bokeh eigenlijk best mooi als er zwakkere achtergronden aanwezig zijn. De bediening en scherpstelling zijn best prettig met deze lens, al is hij wel wat zwaar en heeft de scherpstelring die vervelende macro shift feature. Over het algemeen is het een geweldige lens voor de prijs. Er zijn niet veel nieuwere zoomlenzen die de beeldkwaliteit kunnen bieden die deze kan bieden voor dezelfde of een vergelijkbare prijs. De SMC Pentax-A 35-105mm f3.5 zoomlens zou een aanwinst zijn in ieders fototas.

 

Automatisch diafragma

Scherpte

9.0

Aberraties

8.5

Bokeh

8.6

Behandeling

8.3

Waarde

9.6

Gemiddelde waardering

8.92

 

 

 

Gemiddelde 2e

handsprijs

125,00

Gewicht

615 gram

Filtermaat

67 mm

Minimale focus afstand

150 cm

Optische bouw

15 elementen in 13 groepen

Diafragmabladen

6

Diafragma

F 3.5 tot F 22.0

Bouwjaar

1984 - 1989 (1988)

Diameter

70.0 mm

Interne filters

Nee

Lengte

98.0 mm

Beeldhoek APS-C (diag/horiz)

41-16 graden / 38-13 graden

Beeldhoek Full-Frame (diag/horiz)

63-23 graden / 52-19 graden

Vatting

Pentax K

Ingebouwde zonnekap

Nee

 

Automatisch diafragma

 

Handmatige scherpstelling

 

Interne zoom

 

Diafragmaring

 

Gebruik op een full-frame camera

 

Gebruik met een M42 adapter

 

Powerzoom

 

Frabricage stopgezet

 

Ingebouwde zonnekap

 

Interne scherpstelling

 

Gebruik in alle weersomstandigheden

 

Gebruik op een APS-C camera

 

Automatische scherpstelling (schroef)

 

Interne zoom

 

Automatische scherpstelling (supersonicmotor)