weebly statistics
Paginatitel

A a d K a l i s v a a r t s F o t o s i t e

P h o t o g r a p h y

R E D L E A F

N e w a n d f r e s h l o o k

Copyright Aad Kalisvaart 2018

Objectieven, SMC Pentax DA 18-55 mm F3.5-5.6 AL WR.

Beoordeling volgens het Pentaxforum

Opbouw

Beeldhoek APS-C

Beeldhoek Full-Frame

Diafragma RingSchroevendraaier autofocusWeer verzegeldAlleen APS-C DigitalSnelle verschuiving

In deze review gaan we kijken naar de SMC Pentax-DA 18-55mm f / 3.5-5.6 AL WR kitlens. Dit is niet uw typische "goedkope kitlens" die in DSLR-bundels wordt geleverd, aangezien het een WR-lens (weerbestendig) is, die een zekere mate van bescherming biedt tegen vocht en stof. Dit is een kenmerk dat doorgaans alleen wordt aangetroffen bij enkele van de duurdere lenzen van professionele kwaliteit. Het is hoogst ongebruikelijk dat een kitlens weerbestendige afdichting bevat, dus deze eigenschap alleen al maakt de DA 18-55 mm WR tot een unieke en gewilde lens die ook

 

van grote waarde is.

De DA 18-55mm WR werd medio 2009 uitgebracht, samen met de (ook weer afgedichte) Pentax K-7 body. Vanaf dat moment is het gebundeld met andere weerbestendige lichamen zoals de K-5 en K-30. Aangezien Pentax zijn campagne heeft gericht op outdoor- en avonturenfotografie voor alle weersomstandigheden, is het logisch dat een weerbestendige body wordt gebundeld met een weerbestendige kitlens, daarom past deze lens mooi in het Pentax-assortiment. 

Pentax heeft in totaal 5 versies van de DA 18-55 mm kitlens geproduceerd. We hebben voor het gemak elke lens gekoppeld aan de vermelding in onze database met gebruikersrecensies:

 

1. SMC DA 18-55mm f / 3.5-5.6 AL (gestaakt)

2. SMC DA 18-55mm f / 3.5-5.6 AL II (gestaakt)

3. SMC DA L 18-55mm f / 3.5-5.6 AL (budgetmodel)

4. SMC DA 18-55mm f / 3.5-5.6 AL WR

5. SMC DA L 18-55mm f / 3.5-5.6 AL WR (weerbestendig budgetmodel, uitgebracht in 2013)

 

Optisch gezien heeft de DA 18-55 mm WR (4) dezelfde formule als de DA 18-55 mm II (2), die een optische herziening was van de originele versie (1) van dezelfde lens. Afgezien van de weerbestendige afdichting en superieure bouwkwaliteit, heeft deze lens nog andere ongebruikelijke eigenschappen voor een kitlens van een ander merk dan Pentax, zoals een scherpstelschaal en permanente handmatige scherpstelling. Voor gebruikers die een goedkoper alternatief zoeken, is er een DA L-versie van de 18-55 mm kitlens (3), die dezelfde optische formule heeft als (2) en (4), maar met een plastic vatting en zonder de Quick -Shift-functie of een zonnekap. In 2013 bracht Pentax een nieuwere versie uit van de DA L 18-55mm met weerbestendige afdichting, de DA L 18-55mm f / 3.5-5.6 AL WR (5). Deze versie upgradet de DA L 18-55 mm (3) met weerbestendige afdichting en betere bouwkwaliteit, maar het ontbreekt nog steeds aan Quick-Shift.

 

Op het moment van schrijven van deze recensie zijn (3), (4) en (5) momenteel allemaal in productie. (3) wordt geleverd met instapcamera's zoals de Pentax K-500, (5) wordt geleverd met weerbestendige camera's zoals de K-50, en (4) wordt geleverd met premiumcamera's zoals de K-5 II of K -3 (kits verschillen per regio). In deze review gaan we specifiek in op de kwaliteit en prestaties van de Pentax SMC DA 18-55mm f / 3.5-5.6 AL WR (4), die ook als standalone lens verkrijgbaar is. Onze algemene opmerkingen zijn nog steeds van toepassing op de andere huidige kitlenzen, dus lees verder om erachter te komen hoe goed de meest betaalbare lenzen van Pentax het doen. We hopen dat je je niet te veel hebt verward met de verschillende kitlensversies!

 

Een ander belangrijk kenmerk van deze lens is de SP (Super Protect) -coating op het frontelement, die een zekere mate van weerstand biedt tegen externe elementen zoals vocht, vet en stof. Wat betreft coatings: de SMC (Super Multi Coating) is de gepatenteerde antireflectiecoating van Pentax, die de effecten van overstraling en nevenbeelden in het resulterende beeld helpt verminderen. Als onderdeel van de DA-serie ondersteunt de DA18-55mm WR in-body correctie van chromatische aberratie en vervorming op geselecteerde Pentax DSLR-behuizingen.

 

De eerste indruk bij het hanteren van de Pentax 18-55 mm WR is de mechanische tolerantie. De zoom- en focusring voelen strakker aan dan zijn voorganger, de AL II-versie. De verlenging van de lenscilinder heeft nauwelijks of helemaal geen bewegingsruimte. Bij het observeren van het achterste gedeelte van de lens (op de K-mount), is de unieke WR rode pakking van deze lens te zien.Deze lens heeft geen interne focus of interne zoom. Er is een kleine verlenging van de loop, niet meer dan 1 cm. Het punt van de langste verlenging is bij close focus (0,25 m) en 55 mm brandpuntsafstand, terwijl bij oneindige focus en 35 mm brandpuntsafstand er geen verlenging is. Onze mening over dit onderwerp is dat, hoewel de weersbestendigheid van deze lens is bewezen bij gebruik in het veld, deze verder kan worden verbeterd door er een interne focus en een interne zoomlens van te maken. Afgezien van de rode pakking, is het achterelement en de vatting zoals gebruikelijk bij Pentax-lenzen met schroefdraad.

 

Het omvat de diafragmahendel, de elektronische contacten en de autofocusschroef. Hoewel de constructie van de cilinder van plastic is, is de lensvatting van metaal, iets wat niet alle kitlenzen hebben. Deze functie biedt extra robuustheid en een lange levensduur aan de DA 18-55 mm WR-lens. De DA 18-55 mm WR heeft niet veel bedieningselementen, alleen de zoomring, focusring en hun respectievelijke schalen. Net als bij andere DA-lenzen, heeft deze geen diafragmaring, omdat het diafragma wordt geregeld door de body. De zoomring is van rubber voorzien en royaal groot, waardoor de gebruiker gemakkelijk kan inzoomen op deze lens. Hetzelfde kan niet gezegd worden over de scherpstelring, die naar onze mening te klein is voor handmatig scherpstellen. Het kan gezegd worden dat deze lens niet echt is ontworpen voor fulltime handmatig scherpstellen, hoewel hij de Quick-shift-functie bevat, waarbij de gebruiker de autofocus op elk moment kan opheffen en de scherpstelling kan verfijnen na bevestiging van de scherpstelling. Interessant is dat deze lens ook een focusschaal bevat, een hoogst ongebruikelijke eigenschap voor kitlenzen van andere fabrikanten.

 

Deze eigenschap is zeer kenmerkend voor Pentax kitlenzen, aangezien deze ook in de I en II versie van deze lens zit. Een verschil met deze twee oudere lenzen is dat bij de WR-versie de "groene ring" zich tussen de focus- en zoomring bevindt (in plaats van tussen de zoomring en het Pentax-logo en naamlabel.) Een andere zeer unieke eigenschap van Pentax is de afneembare klep in de zonnekap. De gebruiker kan deze deur tijdelijk verwijderen om polarisatiefilters af te stellen terwijl de zonnekap gemonteerd is. De vorm van de zonnekap is dezelfde als die gebruikt in versie I en II van deze lens; De bajonetsluiting op de WR-versie van de 18-55 mm is echter anders, waardoor oudere kappen er niet mee compatibel zijn. De nieuwe kapaanduiding is PH-RBC 52 mm, terwijl de vorige kappen bekend stonden als PH-RBA 52 mm. De RBA-kap wordt nog steeds gebruikt op de DA L 18-55 mm (niet-WR).

 

De grootte van de zonnekap is geschikt voor de brandpuntsafstanden en is omkeerbaar voor opslag. Hoewel de lens kan worden gebruikt met de zonnekap in omgekeerde positie, wordt dit niet aanbevolen omdat de focusring niet toegankelijk is en de zoomring slechts gedeeltelijk toegankelijk is. De voorste lensdop is van het knijptype, dat een stuk gemakkelijker op de juiste manier te plaatsen en verwijderen is dan de oudere lensdop van het knijptype. Wat betreft de bediening zijn wij van mening dat de 18-55mm zeer veelzijdig en zeer bruikbaar is. Het gewicht is niet noemenswaardig zwaar en het formaat is redelijk compact (voor een kitlens). Het is niet de kleinste in de DA-serie lenzen, maar hij kan gemakkelijk worden opgeborgen in alle cameratassen die zijn ontworpen voor DSLR's. De zoomring is goed gedempt en snel te bedienen. De scherpstelring is klein en niet gedempt genoeg naar onze smaak, maar dit is een afweging voor de Quick-shift-functie. Onze enige andere kleine klacht, afgezien van de focusring, is dat er nauwelijks ruimte op de lenscilinder is om vast te houden voor ondersteuning (dat is niet de zoom- en focusring).

 

Vonnis.

 

Over de constructie van de DA 18-55mm WR lens hebben we geen grote klachten. Alles in deze lens lijkt solide en duurzaam. Hoewel de bouwkwaliteit niet te vergelijken is met premium lenzen, is het zeker een stap hoger dan de meeste kitlenzen op dit prijsniveau, inclusief de DA L 18-55 mm. De weerbestendige afdichting is een mooie toegevoegde waarde, en het maakt deze lens een zeer economische manier om een ​​volledige weerbestendige afdichting aan uw kit toe te voegen. De grootte en het gewicht voldoen ruimschoots aan onze verwachtingen voor een kitlens. Aangezien de meeste gebruikers de lens in autofocus zullen gebruiken en deze de Quick-Shift-functie bevat, is de niet erg bruikbare scherpstelring geen groot probleem. Onthoud alleen dat deze lens tijdens het zoomen uitschuift, en het is niet aan te raden om de lens niet uit te schuiven bij slecht weer, aangezien dit de kans op waterindringing vergroot.

 

Scherpte

7.3

Aberraties

7.6

Bokeh

7.1

Behandeling

8.1

Waarde

8.9

Gemiddelde waardering

7.76

 

 

 

Gemiddelde 2e

handsprijs

125,00

Gewicht

230 gram

Filtermaat

52 mm

Minimale focus afstand

25 cm

Optische bouw

11 elementen in 8 groepen

Diafragmabladen

6

Diafragma

F 3.5 tot F 22.0

Bouwjaar

2009 - heden (2015)

Diameter

68.0 mm

Interne filters

Nee

Lengte

76.5 mm

Beeldhoek APS-C (diag/horiz)

76-29 graden / 67-25 graden

Beeldhoek Full-Frame (diag/horiz)

Als APS-C

Vatting

Pentax KAF

Ingebouwde zonnekap

Nee

 

Automatisch diafragma

 

Handmatige scherpstelling

 

Interne zoom

 

Diafragmaring

 

Gebruik op een full-frame camera

 

Gebruik met een M42 adapter

 

Powerzoom

 

Frabricage stopgezet

 

Ingebouwde zonnekap

 

Interne scherpstelling

 

Gebruik in alle weersomstandigheden

 

Gebruik op een APS-C camera

 

Automatische scherpstelling (schroef)

 

Interne zoom

 

Automatische scherpstelling (supersonicmotor)