weebly statistics
Paginatitel

A a d K a l i s v a a r t s F o t o s i t e

P h o t o g r a p h y

R E D L E A F

N e w a n d f r e s h l o o k

Copyright Aad Kalisvaart 2018

Objectieven, SMC Pentax DA 50-200 mm F4.5-5.6 ED WR.

Beoordeling volgens het Pentaxforum

Opbouw

Beeldhoek APS-C

Beeldhoek Full-Frame

Diafragma RingSchroevendraaier autofocusWeer verzegeldAlleen APS-C DigitalSnelle verschuiving

De smc PENTAX DA 50-200mm F4-5.6 ED WR is een betaalbare telezoomlens voor middellange afstanden met weerbestendige afdichting voor digitale SLR-camera's met APS-C sensor. het is een van de grootste zoomlenzen van Pentax (300 mm is de langste), en een van de weinige weer- en stofbestendige lenzen in hun assortiment.

 

Het is ook een van de meest redelijk geprijsde Pentax-merken; Op het moment van schrijven is de DA 50-200mm WR te koop voor slechts $ 249,95. Gezien de lage kosten is de bouwkwaliteit vrij hoog, en deze lens bevat nog steeds een metalen vatting (Pentax heeft onlangs een andere, soms kitlens met een plastic vatting uitgebracht). Ondanks de hoge bouwkwaliteit en het brede zoombereik blijft de DA 50-200mm WR verrassend klein en licht van gewicht. Dit is een recente toevoeging aan de Pentax-lenzenfamilie voor digitale camera's, maar de DA 50-200mm WR is geen geheel nieuwe lens; het is in wezen de smc PENTAX DA 50-200 mm F4-5.6 ED die is opgewaardeerd met weer- en stofbestendige afdichting.

Kenmerken.

 

Kenmerken die deze lens echt onderscheiden van vergelijkbare lenzen, zijn het bereik, de weersbestendigheid, de SP-coating (stoot stof, water en vet af en is gemakkelijk schoon te maken) en het formaat.

 

Zoombereik.

 

Er zijn drie lenzen in de Pentax-serie met een groter bereik dan de DA 50-200 mm WR, de smc PENTAX DA 55-300 mm F4-5.8 ED, de smc PENTAX DA Star 60-250 mm F4 ED (IF) SDM en de smc PENTAX DA Star 300mm F4 ED (IF) SDM, maar deze zijn allemaal aanzienlijk groter en duurder.

 

Weerbestendigheid.

 

Als een van de door WR aangewezen lenzen is de DA 50-200 mm WR een weerbestendige lens. Dit betekent niet weer- (of waterdicht), maar precies wat het zegt "resistent". WR-lenzen hebben rubberen afdichtingen zowel aan de binnenkant als rond de rand van de houder om vocht en stof buiten te houden, maar ze zijn ook niet bedoeld om erin te worden ondergedompeld. In combinatie met een weerbestendige camerabehuizing, maakt de DA 50-200mm WR het echter nog steeds mogelijk om te fotograferen in omstandigheden die veel extremer zijn dan je zou willen met een niet-verzegelde lens. Voor deze recensent was dit het belangrijkste kenmerk van de aankoop en tijdens de testperiode werd het objectief onbezorgd meegenomen op lange wandelingen in de regen en op stoffige mountainbiketochten. a dergelijke uitstapjes en lichte exterieurreiniging vertoont de lens geen zichtbare of mechanische tekenen van misbruik en werkt hij nog steeds even vlekkeloos als toen hij nieuw was. Van de vele kwaliteiten van de DA 50-200mm WR, zou dit het meest opvallende kenmerk moeten zijn.

 

SP Coating.

 

De SP (Super Protect) -coating moet het glas helpen water, vuil en vet te weerstaan. Tijdens de test is de lens nooit aan veel stof blootgesteld geweest, maar hij werd wel in de weersomstandigheden gebruikt. Toen het voorste element waterdruppels verzamelde, was een snelle veeg met een lensdoek voldoende om het op te ruimen. Dit is echter niet het geval wanneer een gewoon glazen UV-filter werd gebruikt. Door het glas van het filter af te vegen als het nat was, werden alleen de meeste watervlekken op het glas verplaatst, en het filterglas vereiste veel werk om het volledig schoon te maken.

 

Compacte maat.

 

Omdat de DA 50-200mm WR zo'n grote zoomlens is, is hij eigenlijk een vrij kleine lens. Met een lengte van 79,5 mm en 285 gram is de DA 50-200 WR slechts 12 mm langer en 55 gram zwaarder dan de kleinste zoomlens van Pentax, de DA 18-55 (67,5 mm / 230 gram).

 

Minimale focusafstand.

 

Deze statistiek lijkt misschien niet belangrijk aangezien dit geen macrolens is, maar het is zo'n veelzijdige lens dat het zeer waarschijnlijk is dat een gebruiker wordt betrapt met alleen deze lens en de noodzaak om ergens dichtbij te komen. Laten we daarom eens kijken. Pentax noemt de minimale scherpstelafstand voor deze lens 43,2 inch, maar uit tests blijkt dat het iets dichterbij scherpstelt. De K200D die in de test werd gebruikt, heeft geen filmvlakindicator op de body en als Pentax vanaf deze locatie rekent, zou het niet gemakkelijk kunnen worden gedupliceerd in het laboratorium (woonkamer van recensenten). Daarom werd de werkafstand (de afstand van het uiteinde van de lens tot het onderwerp) gemeten. Op zowel 50 mm als 200 mm lijkt de minimale scherpstelafstand ongeveer 35 inch te zijn. Met een brandpuntsafstand van 50 mm om te testen, lijkt de Pentax-meting wat lang. De K200D met de DA 50-200 mm WR-lens, gefocust op het uiterste minimum dat 1/2 inch toevoegt aan de totale lengte, is in totaal 6,5 inch. Deze lengte toegevoegd aan het testresultaat van 35 inch levert ons slechts 41,5 inch op en vereist dat de filmvlakindicator zich ongeveer vijf centimeter achter de camera bevindt. Pentax werd hierover gecontacteerd en antwoordde dat ze van mening waren dat hun tests nauwkeurig waren, hoewel ze niet wilden ingaan op de gebruikte techniek. Het is meer dan waarschijnlijk 43.2 en de specificaties van Pentax zijn correct, maar gebruikers zouden moeten kunnen uitgaan van een minimale werkafstand van 35 inch.

 

Beeldkwaliteit.

 

De beeldkwaliteit voor deze lens is behoorlijk goed gezien de lage kosten en het brede bereik. Hoewel het niet zo scherp is als een prime, of een zoomlens zoals de DA 16-45 mm f / 4 ED, heeft het nog steeds zijn scherpte-sweet spots, zoals rond de 100 mm en close-up. Het produceert ook gladde en romige bokeh, kan goed omgaan met chromatische aberratie en heeft een goede kleurweergave.

 

Scherpte.

 

Deze lens is alleen scherp bij kleinere diafragmaopeningen, en het 50 mm-gebied zou echt moeten worden bedekt door andere lenzen, aangezien de DA 50-200 mm WR de voorkeur geeft aan langere brandpuntsafstanden; het werkt het beste rond het bereik van 100 mm en hoe dichter bij de minimale werkafstand, hoe beter. Deze recensent had geen toegang tot een andere lens met hetzelfde bereik, dus helaas is alle vergelijking met andere lenzen aan het enigszins onflatteuze 50 mm-uiteinde. Op deze manier kan de lezer echter het worstcasescenario zien. Opnamen over het hele bereik van de lens en op verschillende werkafstanden zijn ook inbegrepen, waardoor een vergelijking van de 50-200 mm en zichzelf mogelijk is.

Wat betreft de afbeeldingen in de vergelijking, moet deze recensent zich eerst verontschuldigen, want het was niet mogelijk om genoeg licht te krijgen tijdens het fotograferen van de proefpersoon (een muziekblad) op alle afstanden en diafragma-instellingen. Bij de langste opnamen kon het gebruik van de flitser niet worden vermeden, wat resulteerde in een vreemde kleur. Hopelijk is de scherpte nog te zien aan de samples. De proefpersoon (het muziekblad) is op verschillende afstanden neergeschoten om de proefpersoon op een constante grootte te houden. Alle samples gemaakt op 50 mm zijn gemaakt op de minimale werkafstand voor deze lens, ongeveer 35 inch. Er was een kleine aanpassing nodig voor de 18-55 mm om het onderwerp even groot te houden, maar niet veel. Vervolgens werden alle monsters op 95 mm geschoten op een werkafstand van 69 inch en de opnamen op 200 mm op ongeveer 127 inch.De afbeeldingen in het vergelijkingsbesturingselement zijn uitsnijdingen die alles omvatten vanaf het punt waarop is scherpgesteld tot de uiterste rand van de foto en inclusief een hoek.

 

Scherpte

7.6

Aberraties

7.6

Bokeh

7.4

Behandeling

8.3

Waarde

8.9

Gemiddelde waardering

7.91

 

 

 

Gemiddelde 2e

handsprijs

175,00

Gewicht

285 gram

Filtermaat

49 mm

Minimale focus afstand

110 cm

Optische bouw

11 elementen in 10 groepen

Diafragmabladen

6

Diafragma

F 4.5 tot F 22.0

Bouwjaar

2009 - heden (2015)

Diameter

69.0 mm

Interne filters

Nee

Lengte

79.5 mm

Beeldhoek APS-C (diag/horiz)

31.5-8.1 graden / 76-6.9 graden

Beeldhoek Full-Frame (diag/horiz)

Als APS-C

Vatting

Pentax KAF

Ingebouwde zonnekap

Nee

 

Automatisch diafragma

 

Handmatige scherpstelling

 

Interne zoom

 

Diafragmaring

 

Gebruik op een full-frame camera

 

Gebruik met een M42 adapter

 

Powerzoom

 

Frabricage stopgezet

 

Ingebouwde zonnekap

 

Interne scherpstelling

 

Gebruik in alle weersomstandigheden

 

Gebruik op een APS-C camera

 

Automatische scherpstelling (schroef)

 

Interne zoom

 

Automatische scherpstelling (supersonicmotor)