weebly statistics
foto evenementen elf fair nacht steden macro
Tekstvak: Tekstvak:

M a n u a l F o c u s

N e w a n d f r e s h l o o k

P h o t o g r a p h y

A a d K a l i s v a a r t

Tekstvak:
Tekstvak: A  a  d   K  a  l  i  s  v  a  a  r  t 
Tekstvak:

HOOFDSTUKKEN

In het hoofdstuk Home zit een introductie.

In het hoofdstuk Lenzen en hulpstukken is opgenomen de gebruikte lenzen en de gebruikte nuttige hulpstukken en onderdelen welke zijn toegepast.

In het hoofdstuk Verschillende onderwerpen staan fotos van willekeurige onderwerpen, van zomaar in de stad, macro, zwart en wit, avond en nacht, landschap etc.

Tekstvak:

TAKUMAR M42 50 MM F4.0 MACRO (PRESET)

Copyright Aad Kalisvaart 2018

P h o t o g r a p h y

M a n u a l F o c u s

Tekstvak: F  o  c  u  s 
Tekstvak: M  a  n  u  a  l

In het hoofdstuk Evenementen staan fotos welke genomen op, Elf Fantasy Fair (verschillende jaren en plaatsen), Zomercarnaval etc.

In het hoofdstuk Cameras zit een overzicht van de gebruikte cameras en een verwijzing naar oude film toestellen.

In het hoofdstuk Tips staan over verschillende onderwerpen nuttige tips, toepassingen etc.

Tekstvak:

Beoordeling volgens het Pentaxforum

Opbouw

Onlangs was ik de gelukkige om de Takumar 50 mm F4.0 Macro (preset) te gebruiken en alles wat ik kan zeggen is 'wow'. Wat een geweldige lens de Takumar gemaakt tussen 1964 en 1966. Fysiek de lens is een klein juweeltje, en het is een genot om te gebruiken.

De eindresultaten zijn mooi, zelfs voor de normen van de macro's van vandaag. Het is niet de makkelijkste lens om te gebruiken, en dat is een deel van het plezier. Allereerst, F4 is een beetje traag voor sommige soorten macro werk alleen met daglicht zonder flitsen. Met live view / zoom het is niet echt een probleem om scherp te stellen.

Echter met mijn K20D en KS2 werkt het nauwkeurig voor close-up fotos buiten, en is prima handmatig scherp te stellen. Na wat oefening met onderwerpen en instellingen produceert prachtige beelden. Zeer scherp en zeer kleurrijk.

Onlangs gebruikte ik de eerste 1: 1-preset-versie elke dag een maand lang op de Single in Challenge, en het enige dat ik kan zeggen is 'wauw'. Wat een geweldige lens Takumar maakte terug in 1964. Fysiek is de lens een klein juweeltje, en het is een genot om te gebruiken. De eindresultaten zijn prachtig, zelfs volgens de normen van de hedendaagse macro's.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 


Het is niet de gemakkelijkste lens om te beheersen, en dat is een deel van het plezier. Allereerst is f4 wat traag voor sommige soorten macrowerk met alleen natuurlijk licht. Met livebeeld / zoom is het echt geen probleem om te zien / scherpstellen. Maar ik had graag een snellere lens gehad om kleine bewegingen in kleine voorwerpen te bestrijden.
Na wat vallen en opstaan ​​bij onderwerpen en instellingen, zult u merken dat de lens verbluffende beelden produceert. Zeer scherp en erg kleurrijk. Op f4 kan de 50 mm zeer artistieke beelden leveren met verrassend smalle DoF en supergladde bokeh. 10 voor bokeh wijd open, maar gesloten worden de bladen veel meer zichtbaar op de achtergrond en misschien niet voor ieders smaak.

De kwaliteit van bouwen en engineering is uitstekend. Dit gezegd hebbende, is er een nadeel aan de preset-versie, gezien de leeftijd. Het heeft meer bewegende delen, en is ongetwijfeld kwetsbaarder dan de latere, en voor mij minder wenselijk, SMC Takumars (niet 1: 1). Dus je moet voorzichtig zijn met het kopen van een van een versie.

Ik raad de lens ten zeerste aan, aan iedereen die een goedkope inzending voor macrofotografie en een stukje geschiedenis wil. Het is een van die lenzen waar je steeds weer naar terug wilt keren. Het is ook een meer dan voldoende omgevingslens. Niet helemaal in dezelfde klasse als de Takumar 50 / 1.4, maar dichtbij genoeg.

 

 

Beeldhoek APS-C

Beeldhoek Full-Frame

Scherpte

9.9

Aberraties

9.6

Bokeh

8.8

Behandeling

9.4

Waarde

9.7

Gemiddelde waardering

9.54

 

 

Gemiddelde prijs

225,00

Gewicht

265 gram

Filtermaat

49 mm

Minimale focus afstand

20 cm

Optische bouw

4 elementen in 3 groepen

Aantal diafragmabladen

8

Diafragma

F 4.0 tot F 22.0

Bouwjaar

1964 - 1966 (1965)

Diameter

60 mm

Interne filters

Nee

Lengte

55.0 mm

Beeldhoek APS-C (diag/horiz)

32 graden / 27 graden

Beeldhoek Full-Frame (diag/horiz)

47 graden / 40 graden

Vatting

M42

Ingebouwde zonnekap

Nee