weebly statistics
foto evenementen elf fair nacht steden macro pentax lenzen tips

Copyright Aad Kalisvaart 2018

Tekstvak: A a d   K a l i s v a a r t   s   F o t o s i t e

Verschillende onderwerpen, Interieur fotografie

Tekstvak: N      e      w             a      n      d             f      r       e       s       h              l       o       o       k 
Tekstvak: P      h      o      t      o      g      r      a      p      h      y

Tips voor interieur fotografie

 

Tip 1: Gebruik een statief!

 

In een interieur is meestal minder licht als wanneer je buiten fotografeert. Dit resulteert in langere sluitertijden, die meestal buiten het bereik van uit-de-hand-fotografie liggen. Daarnaast helpt een statief om een beter uitgebalanceerde compositie te maken en bied het de mogelijkheid om meteen een belichtingstrapje (bracket) te schieten. Als je meerdere belichtingen in Photoshop of in HDR samen wil voegen, kan dat gemakkelijk.

 

Tip 2: Houd de verticalen recht!

 

Er is wat mij betreft n heel belangrijke regel in interieurfotografie: houd verticale lijnen recht in je foto! Maak gebruik van een waterpasje dat je in de flitsschoen van je camera kunt steken en zorg dat je camera bij elke opname recht staat. Dit voorkomt dat muren, deurstijlen en andere verticale lijnen in het interieur naar binnen lijken te vallen. Eventueel kun je dit in de nabewerking nog na corrigeren. Zoals met alle regels zijn er natuurlijk ook uitzonderingen: Trappenhuizen en atriums. Recht omhoog of omlaag fotograferen in een spiraalvormig trappenhuis, is iets wat je veel voorbij ziet komen en altijd goed werkt. Als beschouwer van zo'n foto lijkt het als of je een draaikolk in getrokken word. Erg krachtig! Met atriums bedoel ik de (entree)hal van gebouwen. Vaak is het een open vide waar je de verschillende verdiepingen van een gebouw kunt onderscheiden. Deze is dan soms zo hoog dat met rechte verticalen fotograferen bijna onmogelijk word.

 

Tip 3: Schiet in RAW!

 

Fotograferen in RAW geeft je de mogelijkheid om achteraf de correcte witbalans in te stellen. Voor interieur fotografie is dat cruciaal, omdat we vaak te maken hebben met een mix van kunstlicht en invallend natuurlijk licht. Dit is al snel verwarrend voor de kleurtemperatuurmeter van de meeste camera's. Als je in RAW fotografeert kun je dit dus aanpassen, eventueel de foto meerdere keren ontwikkelen met verschillende witbalanswaarden. Bijvoorbeeld 1 keer voor het kunstlicht binnen en 1 keer voor het daglicht dat door de raam zichtbaar is. Kijk wel uit dat de verschillen niet te extreem worden. Dit ziet er al snel nogal onnatuurlijk uit. Dus zwak het meestal blauwige licht van buiten wat af. Daarnaast geeft RAW sowieso veel meer bewerkingsmogelijkheden qua belichting en contrast.

 

Tip 4: Maak belichtingstrapjes!

 

De contrastomvang in een typisch interieur kan zeer fors zijn en stukken groter dan wat je camera aankan. Het maken van een belichtingstrapje zorgt er ook voor dat je achteraf de meest optimale belichting uit kunt kiezen en dat je die ook zeker hebt (dus niet terug hoeft). Indien nodig kun je HDR-software gebruiken om de complete contrastomvang vast te leggen. Persoonlijk ben ik niet zo'n fan van de groenige, wat oververzadigde vorm van HDR-fotografie. Dit is natuurlijk een kwestie van smaak. Voor een interieur prefereer ik neutralere kleuren. Als ik HDR moet gebruiken, omdat het niet mogelijk is om het met 1 foto te doen, dan gebruik ik NIK HDR Efex Pro. Ik prefereer deze software boven Photomatix, vanwege de eenvoudigere gebruik en betere kleuren.

 

Tip 5: Fotografeer vanuit een hoek van de ruimte of precies recht van voren

 

In een interieurfoto wil je het interieur meestal zo ruimtelijk mogelijk laten zien. De beste manier om dit te doen is om in een van de 4 hoeken van de ruimte te gaan staan. De muren worden nu bijna als vanzelf de lijnen die de kijker door het beeld leiden en de kijker een idee geven van de grootte van de ruimte. Een andere aanpak is om een ruimte recht van voren te fotograferen. Dit zorgt voor een rustige compositie die prettig is om naar te kijken. Zeker als het interieur wat je fotografeert veel symmetrie vertoont.

 

Tip 6: Kijk naar de ruimte op verschillende hoogten

 

Voordat je een interieurfoto maakt loop rond en bekijk de ruimte vanuit iedere hoek. Kijk daarbij vanuit ooghoogte naar het interieur en zak door je knie n en kijk op ongeveer 1 meter hoogte naar het interieur. Dit kan soms een groot verschil maken. Ga ook niet lager dan 1 meter en hoger dan ooghoogte. Dit oogt al snel onnatuurlijk. Als je een groothoeklens gebruikt, pas op met voorwerpen dicht bij de lens plaatsen. Dit zorgt voor sterke vertekening die er niet fraai uitziet.

 

Tip 7: Maak gebruik van het aanwezige licht

 

Veel interieurfotografen maken gebruik van flitslicht om het licht van het interieur aan te vullen of uit te balanceren. Als je de apparatuur hebt en je weet hoe er mee om te gaan, is dat een prima manier om het zo te doen. Maar het betekent ook dat je nog meer apparatuur mee moet sjouwen, opstellen, instellen, etc. Dat kan ook een last zijn. Persoonlijk gebruik ik nooit flitslicht bij het fotograferen van interieur. Flits overstraalt al snel het aanwezige licht en kan dus ook de aanwezige sfeer verminderen. Zonder flits en een beetje meer geduld (langere sluitertijden en meer belichtingstrapjes) kan de camera vaak verassend veel van het aanwezige licht in een interieur absorberen. Het kost ook wat meer nabewerking, maar met bijvoorbeeld Radial filters in Lightroom kun je ook licht toevoegen.

 

Tip 8: Vermijd visuele rommel

 

Als je het interieur van een huis fotografeert, kijk uit voor rommel in beeld: Stapels magazines, rondslingerend speelgoed, bossen met kabels, sleutels, etc. Verwijder het of zorg dat het er niet op komt in je foto. Ik weet dat dit de realiteit is en dat mensen zo leven. Maar in een interieurfoto is het visuele 'rommel' die sterk afleidt van het interieur dat je wilt laten zien. De prachtige interieurfoto's die je in interieurbladen ziet, worden ook uitgebreid gestyled door een professionele stylist.

 

Tip 9: Zoek naar reflecties

 

Als je een interieur fotografeert met gladde reflecterende oppervlakken, zoek naar interessante reflecties. Deze kunnen je foto versterken. Maar niet altijd! In het bijzonder als ze jou als fotograaf in het beeld plaatsen, bijvoorbeeld in de spiegel van een badkamer. Dat wil je meestal vermijden. Kijk of je vanuit een andere hoek de foto kunt maken of een lagere positie, waarbij je zelf niet in beeld komt. Als dat niet kan, is het mogelijk om jezelf redelijk makkelijk te verwijderen in Photoshop? Eventueel kun je een polarisatiefilter proberen, maar dit werkt niet altijd, bijvoorbeeld bij reflecties van metalen oppervlakken.

 

Tip 10: Laat ook het uitzicht zien

 

Een interieurfoto gaat in de basis natuurlijk over het interieur, maar als de ruimte een bijzonder uitzicht heeft, is het belangrijk om dit ook te laten zien. Dit zijn wel de foto's waar het contrast het grootst is, omdat je het licht van buiten en binnen moet zien te combineren. Dus zorg dat je een belichtingstrapje maakt. Kijk naar het voorbeeld hieronder. Dit is een interieurfoto waarvoor ik 9 opnames met een volle stop ertussen nodig had om het volledige contrast te kunnen vangen. Dit is natuurlijk een extreem voorbeeld vanwege de opkomende zon die in deze ruimte naar binnen scheen. Normaal gesproken zou je dat liever vermijden. Maar voor mijn klant was het belangrijk om te laten zien dat mensen in deze ruimte 's morgens de zon mooi op kunnen zien komen over deze recreatieplas.