weebly statistics
Paginatitel

A a d K a l i s v a a r t s F o t o s i t e

P h o t o g r a p h y

R E D L E A F

N e w a n d f r e s h l o o k

Copyright Aad Kalisvaart 2018

Pentax Cameras, Film Cameras.

Pentax Spotmatic F

Pentax ME

Pentax ME Super

Geschiedenis.

 

De Arabische wis- en natuurkundige Abu Ali al-Hasan ibn al-Haytham (965-1039) beschreef in Thesaurus Opticae al het principe van de camera. Hij was niet de eerste die de beeldvorming ontdekte, omstreeks 350 v.Chr. had Aristoteles van Stagira er al de aandacht op gevestigd. De uiteindelijke uitvinding van de camera obscura wordt aan verschillende personen toegeschreven. De in Dokkum geboren Gemma Frisius (1508-1555) beschreef de camera obscura, evenals de Italiaan Girolamo Cardano (1501-1576). Deze laatste stelde voor de kleine opening in de wand van de camera obscura te vervangen door een lens; op deze manier werd een helderder beeld verkregen. Dit principe beschreef de Italiaan Daniele Barbaro (1513-1570) in zijn boek La practica della Perspectiva in 1569. Leonardo da Vinci (1452-1519) heeft een duidelijke tekening gemaakt van de camera obscura. De Italiaan Giambattista della Porta (1535-1615), ook bekend als Giovanni Battista Della Porta, beschreef in de Magiae naturalis sive de miraculis rerum naturalium op een duidelijke manier de camera obscura. Ook hij stelde een lens voor in de wandopening. Het was de bedoeling om de camera obscura te gebruiken om op papier de geprojecteerde beelden met pen of penseel over te trekken. In die tijd werd het construeren van een juist perspectief als moeilijk ervaren.

Johannes Kepler (1571-1630), een Duits astronoom en wis- en natuurkundige, hield zich onder meer bezig met verbeteren van lenzen die hij gebruikte in een tent die als camera obscura dienstdeed. In 1611 verscheen Dioptrice, zijn werk over de breking van het licht door lenzen. Hij stelde allerlei verbeteringen voor door bijvoorbeeld een samengesteld objectief te gebruiken in plaats van de toen gebruikelijke enkelvoudige lenzen.

 

Beeld- en filmformaat.

 

 rolfilm type 120 of 620: 6 cm brede film met: 8 opnamen 6 x 9 cm, 12 opnamen 6 x 6 cm, 16 opnamen 4 x 4 cm of 4,5 x 6 cm. In panorama camera' (Linhof, Fuji) werd de maat 6 x 17 cm gebruikt.

 6 x 6 cm (zie boven)

 4,5 x 6 cm (zie boven)

 rolfilm type 127; 4 cm brede film met: 8 opnamen 4 x 6,5 cm, 12 opnamen 4 x 4 cm opnamen.

 4 x 4 cm (zie boven)

 kleinbeeld: 35 mm brede film, opnameformaat 24 x 36 mm, in een lichtdichte cassette voor 36, 24 of 12 opnamen.

 halfkleinbeeld: dezelfde kleinbeeldfilm, met een dubbel aantal opnames van 18 x 24 mm.

 Kodak Instamatic

 mini: 16mm-smalfilm met verschillende opnameformaten: 12 x 17 mm etc.

 APS: de film is 24 mm breed met drie opnameformaten H, C en P, er zijn cassettes voor 40, 25 of 15 opnamen.

 wegwerpcamera: met verschillende opnameformaten.

 

Opnamemateriaal.

 

 film: een drager met daarop een lichtgevoelige laag.

 digitale beeldsensor: de meest gebruikte beeldsensoren zijn de CCD en de CMOS-chip. Niet alleen het aantal pixels per inch is belangrijk voor de beeldscherpte maar ook de grootte van de sensor. Die is in compact en mobieltjes negen keer kleiner dan de standaard APS-C sensor gebruikt in spiegelreflexcamera's. Sommige spiegelloze digitale camera's gebruiken nu de nog grotere full-frame sensor (dat wil zeggen hetzelfde als voor de vroegere 35mm-film) in plaats van de APS-C sensor of vroeger de Micro Four Thirds sensor (30% minder dan een APS-C).

 directklaar: de foto wordt direct na het nemen ontwikkeld, zonder tussenkomst van een ontwikkelcentrale.

 

Sluiter.

 

 centraalsluiter: vaak in objectief ingebouwd.

 spleetsluiter: in de camera ingebouwd vlak voor film of sensor.

 

Zoeker.

 

 doorzichtzoeker: een simpel lenssysteem die in een rechte lijn het voorwerp waarneemt, soms met een ingespiegeld kader.

 meetzoeker: doorzichtzoeker met een optisch-mechanisch systeem voor de scherpstelling van het beeld.

 spiegelreflexzoeker: door middel van een ingebouwde spiegel en prisma's wordt via het objectief een exact beeld verkregen van het te fotograferen voorwerp.

 lcd-scherm: kleurenschermpje in afmeting van 1" tot 3", al of niet beweegbaar voor kadering foto en aflezen andere gegevens. Dit schermpje wordt ook gebruikt voor de zgn. Live View-weergave bij een digitale spiegelreflexcamera (mits de mogelijkheid voor Live View op de betreffende DSLR aanwezig is).

 Electronic View Finder: hetzelfde als boven, maar dan via oculair afleesbaar.

 

Objectief.

 

 dubbelobjectief: bij sommige camera's, de foto wordt via de onderste lens genomen, de bovenste lens is alleen voor het bepalen van de compositie, zie de tweeogige reflexcamera.

 vast objectief (niet verwisselbaar): vooral toegepast bij compact camera's, zowel analoog als digitaal. Het objectief kan met een vaste of een variabele brandpuntsafstand zijn, een zoomobjectief.

 verwisselbaar objectief: toegepast bij onder andere reflexcamera's en systeemcamera's (reflexcamera's in analoge of digitale uitvoering). Het objectief kan met een vaste of een variabele brandpuntsafstand zijn, een zoomobjectief.

 geen objectief: toegepast bij de gaatjescamera of pinhole camera.

 

Globale indeling.

 

Momenteel zijn er grofweg drie soorten camera's te onderscheiden:

 spiegelreflex: met verwisselbare objectief - Full-Frame of met APS-C en kleinbeeld beeldchips.

 camera's met vast objectief: van zeer compact camera's tot camera's met enorme zoomlenzen en alles wat daartussen zit.

 systeemcamera's: met verwisselbare objectief en meestal met een APS-C beeldsensor.