weebly statistics
Paginatitel

A a d K a l i s v a a r t s F o t o s i t e

P h o t o g r a p h y

R E D L E A F

N e w a n d f r e s h l o o k

Copyright Aad Kalisvaart 2018

Tips, De prime lens.

Waarom iedereen een prime lens nodig heeft!

 

Of je nu net de sprong hebt gemaakt in de wondere wereld van de fotografie of je bent er al een tijdje mee bezig, ongetwijfeld kwam je op een punt dat de 'kitlens' die bij je nieuwe camera was geleverd, gewoon niet meer genoeg was. Misschien merkte je dat je steeds meer mensen ging portretteren of misschien voelde je gewoon dat het tijd was om die upgrade te maken. Voer de prime lens in. Wat is een prime lens? Wat kun je ermee doen? Allereerst, laten we praten over wat een prime lens is, en wat dat betekent. In de fotografie land, een "prime" of "vaste" lens, is een lens waarmee je niet kunt in- of uitzoomen, omdat de "brandpuntsafstand" is ingesteld. Prime-lenzen zijn er in verschillende brandpuntsafstanden, zoals 24 mm, 35 mm, 50 mm, 85 mm, om er maar een paar te noemen. Ieder merk heeft een breed scala aan prime-lenzen waaruit u kunt kiezen met verschillende diafragma-mogelijkheden. Ik ga dit eenvoudig houden, en ik ben het eens met n specifieke lens die we aanbevelen als een must voor je arsenaal, de 50-mm prime-lens.

 

De 50 mm 1.8 of 50 1.4 lens zou een go to moeten zijn voor elke fotograaf, of u nu een opkomende hobbyist of professional bent. Om helemaal niet weg te nemen van andere prime-lenzen, want er zijn veel geweldige keuzes die er zijn, maar de 50 mm is een fantastische keuze. Vaak aangeduid als een "handige vijftig" vanwege zijn veelzijdigheid en dagelijks gebruik, als je deze prime-lens niet hebt, loop je mogelijk een wereld van flexibiliteit mis als het gaat om wat je kunt maken.

 

Waarom gebruiken fotografen prime lenzen.

 

Zoals vermeld, is er hier geen zoomoptie. Wat je echter wel hebt, is een compacte krachtpatser die niet heel veel ruimte inneemt in je tas, en een vuistslag heeft als het gaat om je foto's. Ten eerste zorgt de grotere diafragmawaarde van de 1.8 of 1.4 voor meer licht door de lens. Dit betekent op zijn beurt dat je een snellere sluitertijd kunt gebruiken om die frisse, elegante look op je foto's te krijgen waardoor ze echt knappen en je werk een gepolijste en professionele uitstraling geeft. Een prime lens, zoals onze handige vijftig, kan grote diepte toevoegen aan een foto terwijl hij ook wijd open is, houdt je onderwerp scherp en geeft je die romige vage achtergrond die soms 'bokeh' wordt genoemd. Hier zijn slechts twee scenario's fotografen kiezen vaak voor een prime lens voor.

 

Portretten.

 

Het gebruik van een prime lens is een game changer voor elke fotograaf die zijn creativiteit de baas wil worden. Hoewel sommigen misschien zeggen dat je beperkt bent omdat je niet kunt inzoomen op een prime lens, kun je hiermee buiten de doos denken als het gaat om het nemen van portretten. Je moet zeker meer vertrouwen op het feit dat je in de juiste positie beweegt om je goed gecomposeerde opname te maken, in plaats van te vertrouwen op de zoomfuncties van een andere lens. Nogmaals, fotograferen met een groot open diafragma, laat achtergrondgeluid vervagen en benadrukt je onderwerp en geeft je een prachtige, kleine scherptediepte.

 

Waarom zou u een prime lens kopen?

 

Prijs.

 

Elke dag een aankoopbeslissing nemen met iets kan soms lastig zijn, maar als het om je fotografie gaat, kan het ontmoedigend zijn als je niet weet in welke richting je moet gaan. De schoonheid is echter dat je nog steeds kunt oppikken een prime lens voor een redelijk haalbaar budget, dat helpt je spel te verbeteren in je ontluikende carrire als fotograaf. Hoewel dit een uitstekende investering is om te doen, willen we niet alleen op het prijskaartje vertrouwen als doorslaggevende factor.

 

Gewicht.

 

Een prime lens is gemaakt met minder onderdelen in tegenstelling tot hun zoomlenzen. Dit betekent dat een prime-lens veel lichter en compacter is, zodat u zich geen zorgen hoeft te maken over het toevoegen van bulk in uw tas wanneer u fotoshoots gebruikt. Dit is belangrijk, vooral als je veel reist voor je shoots en gemakkelijk mobiel moet zijn met je uitrusting. Een ander voordeel hiervan is dat het niet aanmatigend aanvoelt wanneer de lens op de camerabody wordt bevestigd, waardoor het gemakkelijker voor u is om vast te houden zonder het extra gewicht dat met andere lenzen kan komen.

 

Snelheid.

 

Wat bedoelen we met de snelheid van een lens? Ik heb dit kort aangeroerd bij het praten over weinig licht, maar gewoon, door de grotere lensopening, kun je heel open schieten, zodat er meer licht door de lens komt. Waarom dit van belang is, is dat je je sluitertijd kunt verhogen en het daarom 'sneller' kunt maken, om overbelichting van je foto's te voorkomen, die bewegingsonscherpte te doden en weg te komen met een scherpe, heldere foto met dat prachtige onscherpe achtergrondeffect dat je misschien zoeken naar. Dit is met name van cruciaal belang voor portretstijlfotografie, zoals familie, of misschien trouwreportages.

 

Conclusie.

 

Hier is je afhaalmaaltijden. Ongeacht je fotografiestatus of stijl, een prime-lens zoals een 50mm 1.8 of 1.4 moet deel uitmaken van je uitrusting. Vergeet niet dat er veel verschillende brandpuntsafstanden zijn om uit te kiezen en dat u uiteindelijk de rechter moet zijn over wat voor u persoonlijk werkt op basis van wat u doet. Als je echt serieus wilt worden over je fotografie, is het oppakken van een prime lens een investering waar je geen spijt van zult hebben.