weebly statistics
Paginatitel

A a d K a l i s v a a r t s F o t o s i t e

P h o t o g r a p h y

R E D L E A F

N e w a n d f r e s h l o o k

Copyright Aad Kalisvaart 2018

Stations.

Station Den Haag HS

De fotos zijn genomen op verschillende stations op de dag, in de avond en nacht waarbij getracht is om een speciale sfeer en snelheid weer te geven. Snelheid is vast te leggen door een lange sluitertijd te gebruiken waarbij wel een statief is gebruikt.

Station Amsterdam Bijlmer ArenA

Station Duivendrecht

Station Arnhem Centraal

Stations, het zijn vaak intrigerende, grote gebouwen met een bijzondere architectuur. Fotografeer je graag architectuur? Dan is het zeker een aanrader om eens een station te bezoeken. Er zijn verschillende stations in Nederland die prachtig zijn om te fotograferen.

 

Tips voor het fotograferen van stations

 

Stations fotograferen is niet altijd even makkelijk. Je hebt er vaak te maken met weinig licht en veel objecten in beeld (reizigers, treinen, borden, enzovoorts). Daarbij zijn alle stations verschillend, waardoor het lastig kan zijn om te bedenken wat je precies vast wilt leggen. Hieronder geven we je daarom een paar tips om stations zo mooi mogelijk te fotograferen.

 

Bedenk wat voor foto je wilt maken

 

Natuurlijk doe je dit waarschijnlijk voor vrijwel iedere foto die je gaat maken. In dit geval is het echter belangrijk dat je heel bewust nadenkt over op welk station je wilt gaan fotograferen. Ga je voor sfeer in je foto? Kies dan voor een van de wat oudere stations, zoals Hollands Spoor of het station van Haarlem. Wil je meer focussen op strakke lijnen en architectuur? Kies dan bijvoorbeeld voor het station van Arnhem.

 

Neem een statief mee

 

We schreven het al: op een station heb je vaak te maken met weinig licht en veel (bewegende objecten). Om ervoor te zorgen dat je foto ook echt scherp wordt, kun je het beste een statief meenemen. Zo kun je kiezen voor een langere sluitertijd, waardoor de mensen op het station wat wazig worden, maar de lijnen van het gebouw wel prachtig scherp blijven.

 

Denk aan je compositie

 

Of je nu voor een sfeerbeeld gaat, of voor een minimalistische foto met veel architectuur, bij het fotograferen van stations valt of staat je foto met je compositie. Stations zijn namelijk perfecte locaties om eens te spelen met je compositie. Er zijn veel lijnen te vinden die je kunt gebruiken om de blik van de kijker het beeld in te trekken, maar ook openingen en lagen, om doorkijkjes en kaders te creren. Speel met kleuren, lijnen, patronen en licht en dan kun je een heel gaaf beeld ontwikkelen. Wees creatief en laat je niet overdonderen, probeer simpelweg eens anders naar de dingen te kijken.

 

Centraal station Rotterdam

 

Het centraal station van Rotterdam heeft een bijzonder dat en alleen dat al maakt het station een geweldig gebouw om te fotograferen. De karakteristieke punt heeft iets weg van een geodriehoek, maar ook wel van een frietzak. Het plafond boven de sporen is genspireerd op een kas en laat daardoor erg veel licht door.

 

Den Haag HS

 

De HS in de naam van dit station staat voor Hollands Spoor. Den Haag HS is n van de twee hoofdstations van de stad, de andere is Den Haag CS (centraal station). Hollands Spoor is een ouder station dat nog over een koninklijke wachtkamer beschikt. Het dak van glas en staal zorgt voor een prachtige, industrile sfeer en bij bij zonsopgang zorgt het invallende licht voor prachtige taferelen.

 

Station Amsterdam Bijlmer ArenA.

 

Station Amsterdam Bijlmer ArenA is een trein- en metrostation in het stadsdeel Zuidoost in Amsterdam. De precieze naam van het treinstation is Amsterdam Bijlmer ArenA en van het metrostation Station Bijlmer ArenA. Het station bevindt zich tussen het winkelcentrum Amsterdamse Poort en de ArenA Boulevard met de Johan Cruijff ArenA, de AFAS Live (voorheen Heineken Music Hall), Ziggo Dome en Path Arena. Het station is een gezamenlijk ontwerp van het Britse architectenbureau Grimshaw Architects (architect Neven Sidor) en Arcadis Architecten (architect Jan van Belkum). De constructies, technische installaties en spoorinfrastructuur zijn een ontwerp van Arcadis. De bouw heeft 150 miljoen gekost.

 

Station Duivendrecht.

 

Station Duivendrecht is een trein- en metrostation dat in gebruik werd genomen in 1993, met de opening van de Zuidelijke tak van de Ringspoorbaan rond Amsterdam. Daarmee kwam de verbinding tussen Amsterdam RAI via Duivendrecht en Diemen Zuid met Weesp tot stand, waarmee Schiphol een rechtstreekse verbinding met Almere en Amersfoort verkreeg. Het station ligt in de gemeente Ouder-Amstel, aan de rand van het dorp Duivendrecht en het Amsterdamse stadsdeel Zuidoost.