weebly statistics
Paginatitel

A a d K a l i s v a a r t s F o t o s i t e

P h o t o g r a p h y

R E D L E A F

N e w a n d f r e s h l o o k

Copyright Aad Kalisvaart 2018

Objectieven, SMC Pentax FA* 24 mm F2.0 AL (IF).

De Pentax SMC-FA * 24 mm F / 2 AL [IF] is een andere vertegenwoordiger van de oude lensklasse van professionele kwaliteit. Typerend voor de FA * lenzen ontworpen tijdens het late film tijdperk, gebruikte Pentax een zilveren afwerking om ze te onderscheiden van de rest van de bende. De FA * 24mm F / 2 is in 2004 stopgezet, dus je zult het waarschijnlijk niet meer vinden in winkels die er zijn. Uiteraard is het een full-format lens en bij gebruik op de hedendaagse APS-C DSLR is zijn gezichtsveld gelijk aan ongeveer 36 mm - een gemiddelde groothoeklens. De bouwkwaliteit van de lens is zeer goed met een buitenschaal van metaal. De focusring heeft een iets hogere wrijving en werkt alleen redelijk soepel en wordt niet gedempt. De FA * 24mm F / 2 heeft een focus-koppelingsmechanisme, zodat je van AF naar MF overschakelt door op de focusring te duwen / trekken - de implementatie op het geteste monster voelt een beetje plakkerig aan. Zoals vermeld in de naam van de lens, maakt deze gebruik van een interne [IF] -focusgroep, zodat deze de fysieke lengte niet wijzigt, ongeacht de focusinstelling, en het voorste element roteert niet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De FA * 24mm F/ 2 heeft geen interne AF-motor en vertrouwt op een sleufschroef die door de camera wordt bediend, zodat AF-bewerkingen een matige mate van ruis genereren. De AF-snelheid is erg snel.

Allereerst is dit een FA * -lens en net als andere leden van de serie heeft hij een stevige volledig metalen constructie waardoor hij heel gemakkelijk vast te houden en te gebruiken is. De scherpstelklem optimaliseert de AF-snelheid en maakt handmatig scherpstellen kinderspel. Ik kan niets negatiefs zeggen over de optische prestaties of fysieke constructie van deze lens, maar een ding dat me stoort, is de grote lenskap.

 

Hoewel het de lens mooi doet lijken wanneer het is bevestigd, is het erg moeilijk om achteruit te monteren voor opslag, en dus is deze lens lastig te bewaren bij het verpakken voor langere ritten, vooral omdat de lens zelf in de meeste zakjes met kleine lenzen past, zonder kap. De FA* 24 mm/F2.0 is wel de snelste 24 mm lens die door Pentax is gemaakt. In de jaren 70 en 80 van de twintigste eeuw - de gouden tijden van professionele fotografie met handmatige reflexcamera's met n lens - had elke zichzelf respecterende producent een lens met een brandpuntsafstand van 24 mm en F / 2.8 met een lichtere versie met F / 2 licht. Alleen Canon bood de FD-optiek 24 mm F / 1.4 met een asferische lens. Mijn ontmoeting met de SMC Pentax-FA * 24 mm F / 2 AL-lens [IF] is een complexe zaak. Ik had hem nog nooit in mijn ogen gezien; toen ik erachter kwam dat het beschikbaar was, wilde ik deze lens echt testen. Met het in mijn hand vond ik het teleurstellend: het heeft een mat zilveren kleur, bekend van amateurlenzen, en luid, sterk reflecterend aan beide uiteinden van de afstandsschaal, schroevendraaieraandrijving.

 

Maar na een paar dagen communiceren met deze professionele Pentax-optiek, is de fascinatie voor de kwaliteit van de filosofie van de ingenieurs van het bedrijf teruggekomen, die bestaat uit het creren van compromisloze en vaak compromisloze apparatuur die - helaas - het gebrek aan vaardige marketing begeleidt om deze kwaliteit te verkopen klanten. Zo'n vlaggenschip voorbeeld was de Pentax LX - een corpus dat gemakkelijk kon concurreren met de Canon New F-1 of Nikon F3, naar mijn mening overtreffen beide rivalen, maar niet de reclame-ondersteuning die het verdiende. SMC Pentax-FA * 24 mm F2.0 [IF] is ontworpen door Juna Hirakawa, als een van een reeks professionele FA-serie lenzen gemaakt aan het einde van het tijdperk van analoge spiegelreflexcamera's. Ander professioneel glas uit deze serie zijn:

 

 SMC Pentax-FA * 85mm F1.4 [IF]

 SMC Pentax-FA * 200mm F2.8 ED [IF]

 SMC Pentax-FA * 200mm F4 Macro ED [IF]

 SMC Pentax-FA * 300 mm F2.8 ED [IF]

 SMC Pentax-FA * 300 mm F4.5 ED [IF]

 SMC Pentax-FA * 400 mm F5.6 ED [IF]

 SMC Pentax-FA * 600 mm F4 ED [IF]

 SMC Pentax-FA * 28-70 mm F2.8 AL

 SMC Pentax-FA * 80-200 mm F2.8 ED [IF]

 SMC Pentax-FA * 250-600 mm F5.6 ED [IF]

 

Ze zijn allemaal zeldzaam, en sommige zijn echte witte raven. Een van hun karakteristieke kenmerken is een plaat met parameters en een optisch diagram op de lenscilinder. De lens heeft een stevige constructie van metaal en glas, maar is niet afgedicht tegen stof en vocht; plastic onderdelen zijn de diafragmaring en de zonneklep; je kunt hechten aan de andere. Het heeft een bizarre bajonetvatting, die me altijd veel moeite kostte, en de zilveren afwerking van het hoesmateriaal is erg gevoelig voor krassen. Ik hield niet van de covers. De lens is bestand tegen flare en ghosting - een bewijs van de kwaliteit. Pentax vertoont ook een uitstekend contrast. Het zwakste punt is de scherpte van de rand: het is vrij arm breed en het is goed opgenomen in het midden - wat redelijk is bij F / 2 en uitstekend al bij F / 2.8 - tot ongeveer F / 5.6.

 

In het geval van de Pentax moet het het kennen en vakkundig gebruiken. In de buurt van volledige diafragmaopening werkt het in de reportage en portretten, waarbij centrale aandacht van belang is. In het bereik van F / 5.6-f / 11 is de kwaliteit uitstekend gebruikt in architectuur of landschapsfotografie. De lens werkt erg goed op de Pentax K-1, en hij kan meedoen met het drietal Limited Primes. Ik kan het aanbevelen aan K-1-gebruikers, maar het is niet eenvoudig om er een te vinden.

Beoordeling volgens het Pentaxforum

Opbouw

Beeldhoek APS-C

Beeldhoek Full-Frame

Autofocus met schroefaandrijvingIntern focussenDiafragma RingFull-frame ondersteuningStopgezetIntern zoomenAutomatisch diafragma

Scherpte

9.0

Aberraties

8.4

Bokeh

9.0

Behandeling

8.9

Waarde

8.8

Gemiddelde waardering

9.22

 

 

 

 

Gemiddelde 2e

handsprijs

550,00

Gewicht

405 gram

Filtermaat

67 mm

Minimale focus afstand

30 cm

Optische bouw

11 elementen in 9 groepen

Diafragmabladen

8

Diafragma

F 2.0 tot F 22.0

Bouwjaar

1994 - 2004 (1998)

Diameter

72.5 mm

Interne filters

Nee

Lengte

65.5 mm

Beeldhoek APS-C (diag/horiz)

62 graden / 53 graden

Beeldhoek Full-Frame (diag/horiz)

84 graden / 74 graden

Vatting

Pentax KAF

Ingebouwde zonnekap

Nee

 

Automatisch diafragma

 

Handmatige scherpstelling

 

Interne zoom

 

Diafragmaring

 

Gebruik op een full-frame camera

 

Gebruik met een M42 adapter

 

Powerzoom

 

Frabricage stopgezet

 

Ingebouwde zonnekap

 

Interne scherpstelling

 

Gebruik in alle weersomstandigheden

 

Gebruik op een APS-C camera

 

Automatische scherpstelling (schroef)

 

Interne zoom

 

Automatische scherpstelling (supersonicmotor)